- Przed laty miałem spółkę makaronową w Jeleniej Górze i bywałem we Włoszech, gdzie kupowałem maszyny do produkcji i składniki, a także czerpałem wiedzę na temat makaronów - mówi właściciel firmy Jerzy Dąbrowski.
- W 1991 r. wróciłem do Chełma i wraz ze szwagrem założyłem spółkę. Kilka lat później miałem już własną działalność. Moim marzeniem było stworzyć taki makaron, który w smaku będzie przypominał makaron domowy, ręcznie robiony przez nasze babcie. Taki makaron robi się z wody, mąki i świeżych jaj, dlatego do naszego ciasta dodajemy jaja, które wybijamy w zakładzie bezpośrednio przed rozpoczęciem produkcji.
W ofercie firmy można znaleźć krajanki z mąki pszennej i orkiszowej, niteczki, gniazda, wstążki oraz krajanki z jaj przepiórczych. Firma DOM-MAK przez lata była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana za swoje produkty. Między innymi otrzymała dyplom uznania i wyróżnienie w kategorii makarony w konkursie Wojewódzki Lider Smaku oraz dyplom Piekarza Polski za wysoką jakość produktów w Konkursie Regionalnej Izby Gospodarczej w 2015 roku.
Krajanka 4-jajeczna została wyróżniona w kategorii "Produkt Roku" podczas Private Label Show 2017 i uzyskała certyfikat laureata w konkursie Wojewódzki Lider Smaku 2012. Makaron ze świeżych przepiórczych jaj nagrodzono za wysoką jakość w tym samym konkursie w 2016 r. oraz okrzyknięto Najlepszym Smakiem Lubelszczyzny 2018.
W 2017 r., również w konkursie Wojewódzki Lider Smaku, wyróżnienie otrzymał makaron gniazda, a rok później Chełmski Makaron Jajeczny został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych i Regionalnych Województwa Lubelskiego, co potwierdza wysoką jakość tych produktów oraz stosowanie wyjątkowej, tradycyjnej metody produkcji.
Chełmskie Niedźwiedzie Biznesu 2021 - rozpoczynamy głosowanie!
Napisz komentarz
Komentarze