W konkursie o charakterze literacko-plastycznym „List do świętego Mikołaja” przedstawiciele władz powiatowych nagrodzili następujące szkoły podstawowe: z Wierzbicy, Wojsławic-Kolonii, Kamienia, Strachosławia, Uchra oraz Wólki Petryłowskiej. W grinie zwycięzców konkursu znaleźli się: Piotruś Chwała, Bartek, Mikołaj i Emilia Dąbrowscy, Filip Borsuk, Lenka Kowalska, Marysia Iwańczuk, Paweł Pakuła, Monika Kowalczuk, Aleksandra Ania Chwała, Damian Konicki. Konkurs cieszył się naprawdę dużym powodzeniem, ponieważ wpłynęły w sumie 103 listy.
Jeszcze więcej prac, bo aż 131, zostało zgłoszonych do konkursu na „ Najpiękniejszą ozdobę choinkową”. W związku z tak dużą różnorodnością nadesłanych projektów komisja postanowiła przyznać dodatkowo 24 wyróżnienia w kategorii dzieci i młodzież do lat 16. Otrzymali je: Damian Konicki, Alan Gromada, Błażej Bakun, Franciszek Żółciński, Miłosz Kraczkowski, Karolina Laskowska, Kacper Batyra, Wiktor Filewicz, Ksawery Zieliński, Karol Krupa, Julia Ślebioda, Jakub Ilczuk, Julia Mękal, Aleksandra Grzywny, Marcel Torbiczuk, Maja Kubić, Michalina Bartniczuk, Emilia Zdanowicz, Lidia Tarnacka, Maja Paczuszka, Oliwia Franus, Igor Psuja, Martyna Hawryluk, Ewelina Dąbrowska.
W konkursie związanym z ozdobami pierwsze miejsce zajął Hubert Świrszcz. Tuz za nim znalazł się Mikołaj Słomczyński, natomiast trzecie miejsce zajęła Oliwia Lasota.
W tym samym konkursie w kategorii „dorośli” najpiękniejszą ozdobę choinkową zaprezentowała Aleksandra Kulbicka. Drugie miejsce w tej rywalizacji przypadło Barbarze Krawczuk, natomiast trzecie – Monice Kowalczuk.
Nagrody i wyróżnienia zdobyły również gospodynie z terenu powiatu chełmskiego, które wysłały przepisy na konkurs kulinarny. Wyróżnienia otrzymały: Paulina Buch za karpia z kiszoną kapustą i żurawiną i pieczoną kaczkę faszerowaną wątróbką, Katarzyna Jemioła za pierogi z kapustą i grzybami, Anna Wawruszak za ekspresowy piernik wigilijny, Danuta Świeczak za śledzia z pieczarkami i ciasto „Sanie Mikołaja”.
Konkurs na przysmak wygrała Marta Soroka, która przesłała swój przepis na kapustę z grochem i grzybami. Drugie miejsce zajęły Ewa i Magda Zając za tatar ze śledzia, a trzecie – Jolanta Matwiej za „Wigilijne ucha Bakusianek”. Agnieszka Chmielewska zdobyła czwarte miejsce za przepis na tort sojowy z polewą, a Regina Kraska – piąte za karpia wędzonego na gorąco.
W konkursie na „Naszą świąteczną historię” wygrały Bakusianki. Drugie miejsce zdobyły Pniównianki.
Dyplomy i upominki wręczali: wicestarosta Jerzy Kwiatkowski, członek Zarządu Powiatu, radna Dorota Łosiewicz, przewodnicy Rady Powiatu w Chełmie Jarosław Walczuk i radni, przewodniczący komisji stałych: Beata Augustynek i Damian Wierak.
O świąteczną atmosferę zadbał zespół Wierzbiczanie.
Napisz komentarz
Komentarze