"Wspólnie utwórzmy Jadłodzielnię we Włodawie. Jeśli możesz pomóc, poświęcić trochę czasu, podzielić się umiejętnościami i wykorzystać znajomości - dołącz do nas. Skorzystajmy, jako nieformalna grupa mieszkańców, z inicjatywy lokalnej (rozdział 2a ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie)" - napisała na Facebooku pani Renata, mieszkanka Włodawy.
Na odzew nie trzeba było długo czekać. Do grupy, którą założyła w mediach społecznościowych, w ciągu doby dołączyło ponad 200 osób. Wszystkie zwarte i gotowe do działania.
Typowa jadłodzielnia to miejsce pod chmurką, gdzie zwykle znajduje się lodówka wypełniona produktami spożywczymi. Może z niej skorzystać każdy, niezależnie od statusu społecznego. Co najważniejsze, zupełnie za darmo. Do jadłodzielni można oddać jedzenie, które zostało np. po imprezie lub świętach, a także produkty, którym kończy się data ważności. My nie damy rady lub nie zdążymy ich zjeść, ale może ktoś inny skorzysta.
Entuzjaści włodawskiej jadłodzielni zaproponowali kilka lokalizacji, w których ogólnodostępna lodówka mogłaby stanąć. - Najlepiej będzie, jeśli lodówka stanie na zewnątrz budynku, wtedy będzie dostępna 24 godziny na dobę - zauważyła pani Renata. Na liście pojawił się Włodawski Dom Kultury, siedziba Miejskiej Spółdzielni Mieszkaniowej czy włodawski ratusz.
Pomysł spodobał się burmistrzowi miasta. "Super inicjatywa. Jeżeli uznają państwo, że najlepszym miejscem na jadłodzielnię są okolice Urzędu Miasta, jestem do dyspozycji" - zaproponował Wiesław Muszyński członkom internetowej grupy. Zgłosiła się też osoba prywatna, która może udostępnić miejsce, lodówkę i prąd.
Wskazówki na temat utworzenia i prowadzenia jadłodzielni przesłał też inicjatorce przedsięwzięcia włodawski sanepid. Ponieważ w przepisach prawach żywnościowego nie ma regulacji dotyczących jedłodzielni, jako taka zgoda Państwowej Inspekcji Sanitarnej nie jest potrzebna. "Jednakże (...) w celu zapewnienia bezpieczeństwa oferowanej za jej pośrednictwem żywności oraz zminimalizowania ewentualnych zagrożeń dla zdrowia potencjalnych konsumentów, zaleca się: zapewnienie odpowiednich warunków przechowywania żywności (w tym produktów nietrwałych, łatwo psujących się); opracowanie i podanie do publicznej wiadomości regulaminu korzystania z jadłodzielni (...); zapewnienie warunków (np. pojemnika) do przechowywania odpadów żywnościowych; wyznaczenie osoby odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie jadłodzielni" - poinformował w oficjalnym piśmie mgr inż. Mariusz Januszko, Powiatowy Inspektor Sanitarny we Włodawie.
W regionie jadłodzielnię ma Chełm. Powstała ponad rok temu (w grudniu 2021 roku). Jej pomysłodawcą było Chełmskie Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych. Swoją jadłodzielnię ma też stolica województwa. Lodówka, dzięki której można dzielić się jedzeniem, stanęła na targowisku przy al. Tysiąclecia, już ponad 4 lata temu. Sprawdziła się m.in. w okresie pandemii.
Gdzie i kiedy powstanie jadłodzielnia we Włodawie? Do sprawy wrócimy.
Napisz komentarz
Komentarze