Piwo w Browarze Kozak jest produkowane naturalnymi i sprawdzonymi metodami przy pomocy najwyższej jakości składników.
- Jego przygotowanie jest bardzo proste. Nie chcę tu zdradzać wszystkich szczegółów, ale jego wytwarzanie polega po pierwsze na zmieleniu słodu, najczęściej jęczmiennego lub pszenicznego. Następnie gotowana jest warka, a później następuje filtracja oraz dodawanie drożdży. Potem pozostaje już tylko fermentacja oraz naturalne filtrowanie przez osadzanie się pozostałych części białkowych i drożdżowych - mówi Mirosław Kozak, współwłaściciel Browaru Kozak.
Piwo kraftowe wytwarzane przez braci Kozaków od piw przemysłowych różni się przede wszystkim smakiem i sposobem przygotowywania. Warzone jest naturalnymi, autorskimi metodami, bez przyspieszaczy i ulepszaczy smaku.
- Duże koncerny produkują piwo w kilka dni. U nas ten proces trwa średnio około miesiąca, a niektóre piwa takie jak marcowe, do spożycia gotowe są dopiero po dwóch i pół miesiąca. Fakt, jest to trochę czasochłonne, jednak myślę, że jego smak to wynagradza. Wszystkie piwa w naszym browarze są produkowane w sposób naturalny. Jest naturalna filtracja, naturalne leżakowanie oraz naturalna fermentacja. Podkreślam jeszcze raz, że nic nie można tu przyspieszyć. Ponadto piwo jest niepasteryzowane, czyli jakby “żywe”, ponieważ cały czas się zmienia - tłumaczy pan Mirosław.
- Czym się wyróżnia? To trochę tak jak z chlebem. Można porównać taki zwykły, biały chleb przemysłowy, który jest na polepszaczach, z chlebem tradycyjnym pieczonym na naturalnym zakwasie. Myślę, że trzeba się przyzwyczaić do tego, jak to piwo smakuje. Jest ono gazowane naturalnie. Powstaje przy fermentacji. Nie jest zagazowywane dwutlenkiem węgla, oznacza to, że jego smak jest łagodniejszy - dodaje Mirosław Kozak.
Dodatkowo, jak twierdzi współwłaściciel, jest bardzo odżywcze, ponieważ drożdże zawarte w piwie nie są martwe po pasteryzacji, więc w niedużych ilościach nie jest ono szkodliwe. Piwo można spożyć na miejscu w Restauracji Kozak lub kupić "na wynos".
Napisz komentarz
Komentarze