Firma powstała w 1993 r. jako rodzinny minibrowar nastawiony na produkcję 4500 hektolitrów rocznie. Stopniowo produkcja rosła i obecnie piwo Jagiełło jest dostępne nie tylko w Polsce, ale również za granicą. W Browarze Jagiełło pracuje 25 osób, w tym osoby związane z firmą od samego początku. W lecie są wspierani przez praktykantów z chełmskich szkół i uczelni.
- Obecnie na terenie naszego browaru powstaje nowa hala produkcyjna - mówi Lucjan Jagiełło, właściciel. - Produkcja będzie odbywała się tam na w pełni zautomatyzowanej linii, zgodnie z nową technologią. Hala będzie również wyposażona w nowy pasteryzator.
W ofercie Browaru Jagiełło dostępnych jest kilkanaście rodzajów piwa, powstającego na bazie chmieli lubelskich dobrej jakości.
- Stawiamy przede wszystkim na piwo jasne, ponieważ jest najbardziej lubiane przez smakoszy. Oczywiście produkujemy też piwa ciemne i smakowe, które również mają swoich miłośników, ale jednak do tradycji zawsze się wraca - dodaje Lucjan Jagiełło.
Piwo Jagiełło trafiło nie tylko w gust Polaków, ale również zagranicznych piwoszy, m.in. w Stanach Zjednoczonych. W ostatnim czasie zdobyło uznanie także wśród mieszkańców Singapuru i trafi na tamtejsze półki.
Browar Jagiełło ma na swoim koncie wiele nagród, w tym medale za piwa ciemne i smakowe. Stale zdobywa również nagrody za piwa jasne, doceniane m.in. podczas Krasnostawskich Chmielaków czy Międzynarodowych Targów Piwnych w Monachium. Firma stale wspiera lokalne wydarzenia dobroczynne, kulturalne i sportowe.
Napisz komentarz
Komentarze