Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie na początku marca ogłosiła konkurs. Należało stworzyć oryginalną potrawę z produktami nabiałowymi OSM. Szczęście „uśmiechnęło się” do uczniów profilu gastronomicznego z krasnostawskiej „Zetki”. Zwycięzcy 25 kwietnia mieli okazję gotować i wysłuchać dobrych rad Katarzyny Bosackiej, dziennikarki, publicystki prasowej i telewizyjnej, prezenterki, youtuberki i influencerki. Prywatnie jest mamą czwórki dzieci. Pasję do gotowanie przejawiała już od najmłodszych lat. Przyznaje, że miłość do kuchni zaszczepili w niej rodzice.
Zachęcamy do obejrzenia zdjęć z wydarzenia:
Dziennikarka przygotowała dla uczniów kilka autorskich przepisów. Młodzież podczas warsztatów wykonała potrawy, których głównymi składnikami były produkty OSM Krasnystaw.
Bardzo się cieszę, że to młodzież wygrała w tym konkursie. Korzystajcie z lokalnych produktów, bo są naprawdę fantastyczne. Mieszkam w Warszawie, ale także tam produkty z Krasnegostawu są bardzo dobrze znane. Ja nie zawsze mam czas na zjedzenie śniadania w domu, ale zawsze mam w torebce „wasz” kefir wysokobiałkowy. Dziś też z nim przyjechałam - śmieje się Katarzyna Bosacka, rozpoczynając warsztaty kulinarne.
Dlaczego go tak lubi? Bo krasnostawski kefir wysokobiałkowy w butelce to idealne rozwiązanie dla osób zabieganych, można zabrać go wszędzie tam, gdzie potrzebny będzie zdrowy, pożywny i smaczny lunch. Sprawdzi się jako dodatek do zup, sosów, sałatek lub w postaci pojedynczej przekąski, powstający na bazie ekologicznych, najwyższej jakości składników. Kefir wysokobiałkowy zawiera aż 20g białka w jednej butelce.
Uczniowie przygotowali chleb, który powstał na bazie zakwasu z krasnostawskiego mleka. Każdy mógł doświadczyć tego, jak łatwo można wykonać własne pieczywo i po 40 minutach cieszyć się pysznych, chrupiącym chlebem, który w połączeniu z Masłem Ekstra OSM Krasnystaw tworzy idealną całość. Masło krasnostawskiej mleczarni świetnie nadaje się do pieczywa, ciast i innych potraw, dopełniając smaku charakterystyczną, delikatną nutką wytrawnej słodyczy.
Katarzyna Bosacka przygotowała też przepis na niecodzienny chłodnik. Było to połączenia pomidorów, truskawek i krasnostawskiej maślanki. To wyjątkowe dane szczególnie przypadło do gustu uczestnikom warsztatów. Idealnie doprawione przez panią Kasię w mgnieniu oka zniknęło z naczynia.
W zasadzie ten chłodnik przygotujecie ekspresowo, wystarczy pokroić, zblendować, dodać pyszną maślankę i macie fantastyczne danie. Często jest tak, że połączenie tylko kliku dobrych jakościowo składników wystarczy, aby smak był idealny - mówiła Katarzyna Bosacka.
Maślanka krasnostawska to wysokiej jakości, lekkostrawny napój mleczny, wykazujący się wysoką zawartością białka i wapnia. Najcenniejszą zaletą maślanki naturalnej jest niska zawartość tłuszczu, dzięki czemu jest idealną propozycją dla osób dbających o sylwetkę.
Katarzyna Bosacka wspominała o tym, że nabiał w diecie, a szczególnie w diecie dzieci i młodzieży jest bardzo ważny. Warsztaty przepełnione były wskazówkami kulinarnymi, ale nie zabrakło także wiadomości na temat zdrowia i ochrony układu pokarmowego. Nabiał wspiera wzrost bakterii probiotycznych w mikroflorze przewodu pokarmowego, który jest niezwykle wrażliwy.
Szczególnie lubię serek wiejski OSM Krasnystaw. Ponieważ wolę proste rzeczy, więc wybieram ten naturalny bez dodatków - powiedziała Katarzyna Bosacka.
Katarzyna Bosacka przekazała uczniom ogrom wiedzy kulinarnej, ale nie obyło się też bez opowieści o życiu dziennikarki. Wspominała o tym, jak rozpoczynała swoją karierę w mediach.
Jesteście tak młodymi ludźmi, macie całe życie przed sobą. Praca w gastronomii jest naprawdę bardzo trudna i ciężka. Ja zaczynałam pracę w kuchni od smażenia kotletów, wiele wysiłku trzeba włożyć w to, aby być w czymś najlepszym. Być może tutaj, wśród nas jest ktoś, kto otworzy swój punkt gastronomiczny i będzie współpracował z lokalną mleczarnią. Wszystko może się zdarzyć - tłumaczyła dziennikarka.
Uczniowie przygotowali także: tartę ze szparagami, pana cottę z musem malinowym, a także cytryny nadziewane kremem z wędzonego łososia. Oprócz degustacji, była też okazja, aby zadawać pytania pani Katarzynie, na które chętnie i szczegółowo odpowiadała. Jeden z uczniów zapytał, jaką kuchnię najbardziej lubi gwiazda.
Najbardziej lubię tę kuchnię, która właśnie się zaczyna. Uwieczniam świeże warzywa. Młody bób szparagi, pyszne dojrzewające w słońcu truskawki. To właśnie kocham. To wszystko, co jest „letnie”, łączy się razem i nie trzeba dużo kombinować - mówiła Bosacka.
Z sali padło także pytanie o to, co jeść, aby utrzymywać odpowiednią wagę. Pani Katarzyna wyjaśniła, że można jeść wszystko, ale z umiarem. Dodała, że najważniejsze jest czytanie etykiet i kontrolowanie tego, z jakich składników wykonane są produkty. Przyznała, że oprócz diety ważny jest ruch, wszelka aktywność fizyczna.
Spotkanie przebiegło w bardzo miłej atmosferze. Uczniowie mieli okazję, by zrobić sobie selfie z gwiazdą, a także otrzymać autograf. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie przygotowała dla uczestników wiele niespodzianek, każdy otrzymał pakiet artykułów promocyjnych firmy. Już teraz czekamy na odwiedziny kolejnej gwiazdy.
Napisz komentarz
Komentarze