- Pieczywo obrzędowe uświetniało dawniej obrzędy rodzinne jak wesele czy chrzciny, bez niego te uroczystości nie mogły się odbyć. Zwyczaj wymagał wypieku danego pieczywa z zachowaniem właściwego składu, receptury, metody wypieku i czasu jego przygotowywania. Wiele z czynności przy przygotowywaniu np. korowaja miało charakter magiczny, który miał gwarantować szczęście młodej parze – wyjaśniają muzealnicy.
Na wystawie zaprezentowane zostanie polskie pieczywo obrzędowe z uwzględnieniem wątków wielokulturowości, a więc także wywodzące się z tradycji żydowskiej, prawosławnej, jak i wytwory międzykulturowe z natury jak, np. korowaje. Wszystkie wypieki przygotował zgodnie z tradycyjnymi recepturami utalentowany, wyróżniony wieloma nagrodami twórca ludowy Michał Kowalik.
Planowane są także warsztaty dla wszystkich grup wiekowych, na których będzie można własnoręcznie przygotować elementy pieczywa obrzędowego, ozdobić korowaj czy wykonać szyszki weselne.
Zadanie dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: EtnoPolska. Edycja 2024
Napisz komentarz
Komentarze