Zajęcia odbywają się cyklicznie. Dzieci mają możliwości, aby zdobyć wiele ciekawych informacji, ale takie spotkania to też świetna okazja, by „obudzić” w dzieciach talent kulinarny bądź umiejętności manualne czy pracy w grupie. Zajęcia odbyły się 6 czerwca (czwartek) w Domu Kultury w Kraśniczynie, uczestniczyły w nich uczniowie klasy III, wraz z dyrektor Szkoły Podstawowej im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Kraśniczynie - Celiną Czerniej.
- Podczas kolejnego cyklu zajęć kulinarnych młodzież zmierzyła się ze sztuką robienia naleśników słodkich oraz wytrawnych. Tajniki przygotowywania najlepszego, naleśnikowego ciasta zdradziły dzieciom panie z KGW Czajki, które prowadziły dzisiejsze warsztaty. Po oficjalnym rozpoczęciu zajęć uczniowie podzielili się na trzy grupy. Pierwsza przystąpiła do robienia ciasta do naleśników, druga kroiła, tarła i przygotowywała składniki potrzebne do farszu, zaś trzecia grupa była odpowiedzialna za smażenie naleśników pod czujnym okiem pań z KGW- powiedziała nam Ewelina Antoniak z Domu Kultury w Kraśniczynie.
Z relacji organizatorów wynika, że uczniowie bardzo dobrze poradzili sobie z wykonaniem zadania.
- Placki ozdobione m.in. bitą śmietaną, truskawkami, brzoskwiniami wyglądały przepysznie i tak też smakowały, jednak naleśniki wytrawne również miały swoich zwolenników - dodała dyrektor domu kultury.
Prowadzone zajęcia cieszą się dużym zainteresowaniem, z pewnością ten cykl będzie kontynuowany.
Napisz komentarz
Komentarze