Wydarzenie zostało zorganizowane w Płonce. Obecność wielu mieszkańców, a także radość ze wspólnej biesiady spowodowały, że to było wyjątkowe „Święto czosnku”. Gościem specjalnym była Sylwia Zając która jest autorka blogu kulinarnego „ZesmakiemnaTy”.
Tradycją jest, że podczas imprezy organizowany jest konkurs kulinarny na ,,Najsmaczniejsze danie z czosnkiem 2024''. W zmaganiach kulinarnych chętnie wzięły udział lokalne koła gospodyń. Zwycięskim daniem okazała się potrawa przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich „Wszyscy Razem” z Równianek. Gospodynie przygotowały „czosnek konfitowany pieczony w oliwie”.
- Pierwsze miejsce zajęło nasze danie, którym są grzanki z czosnkiem konfitowanym, czyli pieczonym w oliwie w bardzo niskiej temperaturze przez długi czas. To danie robiłyśmy pierwszy raz i bardzo posmakowało większości, także szczerze je polecam - powiedziała nam członki koła, a także autorka zwycięskiego przepisu Monika Tutka.
Wszystkie inne koła, które brał udział w tym corocznym konkursie, otrzymały wyróżnienia. Koło Gospodyń Bzowiec przygotowało danie „ziemniaki w waflu z roladkami schabowymi z sosem czosnkowym i surówką. KGW Rudnik zaproponowało „naleśnikowy tort ze szpinakiem i czosnkiem”. KGW Płonka serwowało gościom „zupę czosnkową” natomiast KGW Maszów „zupę serową z czosnkiem i grzankami w towarzystwie faszerowanej cukinii”. W rywalizacji udział wzięło także Stowarzyszenie „Sami Swoi" w Rudniku, które przygotowało „pierożki szpinakowo-czosnkowe w białym sosie”, a Stowarzyszenie „Gospodynie na Straży” - „rybę w kruchym cieście z sosem czosnkowym”.
Na scenie zaprezentowały się lokalne zespoły, była okazja do podziwiania rękodzieła, a dzieci mogły skorzystać z bezpłatnie przygotowanych dla nich atrakcji. Jak zapewniają organizatorzy, kolejna odsłona wydarzenia już za rok.
Napisz komentarz
Komentarze