Tradycyjnie już w czasie dożynek organizatorzy przeprowadzili trzy konkursy – na najpiękniejszy, dożynkowy wieniec, tradycyjny chleb oraz właśnie słodki wypiek.
PONIŻEJ GALERIA ZDJĘĆ Z WYDARZENIA
W pierwszej kategorii piękną kompozycją oczarowało sołectwo Gołąb, które zdobyło pierwszą nagrodę. Drugie miejsce w tej samej kategorii przypadło w udziale sołectwu Liszno, a trzecie, zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich „Bzdunki”, które wykonało wieniec z jednostką Ochotniczej Straży Pożarnej z Pawłowa. Wyróżnienia wręczono sołectwom Wólka Kańska i Liszno-Kolonia.
Prawdziwe talenty objawiły się też w konkursie na tradycyjny, dożynkowy chleb. Ten najsmaczniejszy, zdaniem komisji, bochen wypiekła Beata Śmigielska z Kaniego. Tym razem zaproponowała chleb pszenno-żytni na zakwasie. Druga lokata w tej samej kategorii przypadła w udziale Wiesławowi Pacanowi z Krasnego, który przygotował chleb pszenno-żytni. Miejsce trzecie na podium chlebowego konkursu zajęła natomiast Renata Kubacka z Liszna, która zaserwowała chleb pszenno-żytni siedem ziaren na zakwasie. Komisja doceniła również talent Marii Mrozowskiej z Krzywowoli, która zaproponowała z kolei chleb pszenno-żytni z cebulką. Pani Maria zdobyła wyróżnienie.
Sporo emocji wzbudził też konkurs słodkich wypieków. Cukiernicy zaproponowali prawdziwą ucztę dla zmysłów. Pierwsze miejsce w tym konkursie postanowiono przyznać Malwinie Szokaluk z Pawłowa, która przygotowała sernik z polewą malinowo-jeżynową. Drugie miejsce wywalczyła Beata Śmigielska z Kaniego (sernik oreo), a Ewa Pacan trzecie. Pani Ewa także przygotowała sernik. Intrygujący, przede wszystkim ze względu na nazwę, wypiek, zaproponowała Karolina Lachowska z Pawłowa. Pani Karolina zdobyła wyróżnienie za „oczy carycy”.
Czytaj także:
Napisz komentarz
Komentarze