Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 10:05
Reklama Stachniuk Super Optyk - Black Week
Reklama

Przepis: Sernik na zimno z trzema czekoladami

Przepis: Sernik na zimno z trzema czekoladami

Autor: kobieceinspiracje.pl

Składniki:

  • 1 kg sera zmielonego 
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny ( z maleńką górką każda)
  • 200 ml wrzącej wody
  • 450 g śmietany kremówki 30%
  • 1 płaska łyżka cukru pudru

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka oleju (użyłam słonecznikowego)

 

Przygotowanie:

  1. Ser wyjąć na około 2 godziny przed przystąpieniem do pracy, by uzyskał temperaturę pokojową.
  2. Czekolady ( po dwie takie same w jednym naczyniu) roztopić w kąpieli wodnej, schłodzić do uzyskania temperatury pokojowej (nie mogą za bardzo zgęstnieć). UWAGA: Biała czekolada potrzebuje mniejszej temperatury topnienia, także przykręćmy gaz na mniejszy w stosunku do czekolady mlecznej i gorzkiej.
  3. Twaróg podzielić na 3 równe części, po około 330 gramów każda.
  4. Do pierwszej części wmieszać blenderem przestudzoną gorzką czekoladę, do drugiej mleczną, a do trzeciej białą.
  5. Do części z gorzką i mleczną czekoladą dodajemy po 50 gramów cukru pudru i dokładnie mieszamy. 
  6. Śmietankę ubijamy na pół sztywno z łyżką cukru pudru. Całość dzielimy na 3 części i dodajemy do mas czekoladowo - serowych, mieszamy dokładnie. UWAGA: Masa z gorzkiej czekolady będzie bardziej gęsta niż pozostałe -  tak ma być. Będzie ona bazą naszego sernika.
  7. Żelatynę porządnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej, następnie dzielimy na 3 równe części.
  8. Pierwszą część żelatyny hartujemy dodając 1 łyżkę masy z czekoladą gorzką, mieszamy dokładnie, następnie całość wlewamy do miski i mieszamy blenderem.
  9. Masę wylewamy na dno tortownicy o średnicy 22 cm i wsadzamy (!) do zamrażarki na około 8 minut.
  10. W tym czasie drugą część żelatyny hartujemy jak powyżej i wlewamy ją do masy z czekoladą mleczną. Z zamrażarki wyjmujemy tortownicę z zastygniętą masą i na nią wylewamy sernik z czekoladą mleczną, tortownicę ponownie wstawiamy do zamrażarki.
  11. W tym czasie hartujemy trzecią część żelatyny i wlewamy ją do masy z białą czekoladą. Wykładamy ją na ciasto mleczne, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy tym razem już na spokojnie, do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.
  12. Po upływie około 1,5 godziny przygotowujemy polewę. Wszystkie jej składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, schładzamy lekko (nie za bardzo, gdyż będzie szybko gęstnieć), wylewamy na ciasto, wygładzamy powierzchnię, wstawiamy do lodówki do stężenia (u mnie na całą noc).

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamareklama Bon Ton
Reklamadotacje rpo
Reklama
Reklama