Składniki:
- 1 kg sera zmielonego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g mlecznej czekolady
- 200 g białej czekolady
- 100 g cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny ( z maleńką górką każda)
- 200 ml wrzącej wody
- 450 g śmietany kremówki 30%
- 1 płaska łyżka cukru pudru
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka oleju (użyłam słonecznikowego)
Przygotowanie:
- Ser wyjąć na około 2 godziny przed przystąpieniem do pracy, by uzyskał temperaturę pokojową.
- Czekolady ( po dwie takie same w jednym naczyniu) roztopić w kąpieli wodnej, schłodzić do uzyskania temperatury pokojowej (nie mogą za bardzo zgęstnieć). UWAGA: Biała czekolada potrzebuje mniejszej temperatury topnienia, także przykręćmy gaz na mniejszy w stosunku do czekolady mlecznej i gorzkiej.
- Twaróg podzielić na 3 równe części, po około 330 gramów każda.
- Do pierwszej części wmieszać blenderem przestudzoną gorzką czekoladę, do drugiej mleczną, a do trzeciej białą.
- Do części z gorzką i mleczną czekoladą dodajemy po 50 gramów cukru pudru i dokładnie mieszamy.
- Śmietankę ubijamy na pół sztywno z łyżką cukru pudru. Całość dzielimy na 3 części i dodajemy do mas czekoladowo - serowych, mieszamy dokładnie. UWAGA: Masa z gorzkiej czekolady będzie bardziej gęsta niż pozostałe - tak ma być. Będzie ona bazą naszego sernika.
- Żelatynę porządnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej, następnie dzielimy na 3 równe części.
- Pierwszą część żelatyny hartujemy dodając 1 łyżkę masy z czekoladą gorzką, mieszamy dokładnie, następnie całość wlewamy do miski i mieszamy blenderem.
- Masę wylewamy na dno tortownicy o średnicy 22 cm i wsadzamy (!) do zamrażarki na około 8 minut.
- W tym czasie drugą część żelatyny hartujemy jak powyżej i wlewamy ją do masy z czekoladą mleczną. Z zamrażarki wyjmujemy tortownicę z zastygniętą masą i na nią wylewamy sernik z czekoladą mleczną, tortownicę ponownie wstawiamy do zamrażarki.
- W tym czasie hartujemy trzecią część żelatyny i wlewamy ją do masy z białą czekoladą. Wykładamy ją na ciasto mleczne, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy tym razem już na spokojnie, do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.
- Po upływie około 1,5 godziny przygotowujemy polewę. Wszystkie jej składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, schładzamy lekko (nie za bardzo, gdyż będzie szybko gęstnieć), wylewamy na ciasto, wygładzamy powierzchnię, wstawiamy do lodówki do stężenia (u mnie na całą noc).
Napisz komentarz
Komentarze