Oto lista najpopularniejszych produktów, które często goszczą na naszych stołach, a których nie warto podgrzewać, żeby sobie nie zaszkodzić.
Ryż - powinniśmy zjeść od razu po ugotowaniu. Jak stwierdzili naukowcy, gdy osiąga temperaturę pokojową, namnażają się w nim bardzo szybko szkodliwe bakterie, które mogą powodować zatrucia objawiające się bólem żołądka, biegunkami i wymiotami. Powinno się go szybko schłodzić po ugotowaniu i wstawić do lodówki. Po tym ostatecznie można go lekko odgrzać.
Parówki – nie podgrzewaj ich w mikrofali. Jak wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie "Food Control", w mięsie poddawanym obróbce falami elektromagnetycznymi wytwarzanymi przez mikrofalówkę może dochodzić do utleniania się cholesterolu. Powstają wtedy związki, które są bezpośrednio związane z ryzykiem miażdżycy i chorobą wieńcową.
Grzyby – to nic odkrywczego, ale przypominamy, że powinny być spożywane natychmiast po ugotowaniu. Mogą stać się toksyczne podczas ponownego podgrzewania i powodować problemy trawienne. Dlatego najlepiej zjedz je świeżo przygotowane, a resztę na zimno.
Seler - odgrzewany może być dla nas szkodliwy. Nie wolno go gromadzić w lodówce. Jeśli robisz z niego zupę krem, zjedz ją na rugi dzień na zimno. Seler jest najzdrowszy na surowo.
Szpinak - powinien być spożywany zaraz po przygotowaniu i nie być ponownie podgrzewany. Zawiera dużo azotanów, które podczas podgrzania zostaną zamienione w azotyny i mogą być szkodliwe. Ponadto podczas podgrzewania szpinaku w mikrofalówce wytwarzają się szkodliwe nitrozoaminy. Ich stężenie nie jest bardzo wysokie, więc gdy rzadko to robimy, nie powinny nam szkodzić. Na dodatek podczas obróbki termicznej szpinak traci wartości odżywcze i smak.
Buraki - także zawierają azotany, więc również powinny być spożywane wkrótce po przygotowaniu i nie powinny być odgrzewane.
Kurczak – zawiera dużo białka, którego skład zmienia się po podgrzaniu. Jeśli chcesz zjeść przygotowanego wcześniej kurczaka na ciepło, odgrzewaj go w niskiej temperaturze.
Jajka – także powinny być świeżo przygotowane. Ponowne ich podgrzanie może być toksyczne dla naszego organizmu i układu trawiennego.
Ziemniaki – nie zostawiaj ich na następny dzień, zjedz świeżo ugotowane, a resztę lepiej wyrzuć. Podgrzewane tracą wartości odżywcze, mogą być trujące.
Oleje - olej lniany, z awokado, pestek winogron podczas podgrzewania jełczeją i produkują szkodliwe dla zdrowia, toksyczne związki. Nadają się tylko do sałatek i koktajli.
Oszuści próbowali nabrać krasnostawianki, ale się przeliczyli - VIDEO
Napisz komentarz
Komentarze