Powstała w jego miejscu "Pierogarnia Tradycja" należy do Tomasza Porzuca, ale prowadzi ją jego żona Monika z kuzynką Katarzyną. To właśnie one odpowiadają za kuchnię i menu pierogarni. Stawiają na potrawy tradycyjne, domowe, smaczne – takie, jakie każdy zna z rodzinnego domu.
Oprócz codziennych obiadów i pierogów z przeróżnym nadzieniem można kupić tu sałatki, garmażerkę czy zamówić catering na każdą okazję. Pomysł na pierogarnię powstał przy rodzinnym grillu i okazał się strzałem w dziesiątkę. Obecnie pracuje tu 6 osób.
- Stawiamy na tradycyjną kuchnię, taką, jaką każdy dobrze zna z dzieciństwa. Kuchnię naszych mam i babć. To są smaki ludziom dobrze znane i lubiane. Wszystko robimy tu na miejscu i tylko ze świeżych produktów, które staramy się pozyskiwać od lokalnych producentów - mówi Monika. - Nasze pierogi lepione są ręcznie, z tradycyjną falbanką, bez żadnej maszynki. Dokładnie tak, jak gospodynie robią w domu - opowiada Kasia. – Działamy od niedawna, ale klienci już nas chwalą i chętnie do nas wracają - podsumowują zgodnie obie.
Monika, oprócz pracy w lokalu, angażuje się również w lokalną kulturę. Należy do ludowego zespołu śpiewaczego "Kumowianki" z gminy Leśniowice.
Napisz komentarz
Komentarze