Jarmark w Pawłowie był świetną okazją, aby z bliska przypatrzeć się, jak niegdyś pracowali bednarze, garncarze, kowale i inni rzemieślnicy. Można było poznać tajniki tych zapomnianych już nieco profesji. W imprezie uczestniczyły setki osób – miłośnicy i sympatycy folkloru oraz ludowej tradycji.
W trakcie Jarmarku tradycyjnie rozstrzygnięto kilka konkursów. W zmaganiach kulinarnych "O Złotą Chochlę" zwyciężyła Maria Kociuba za "babkę drożdżową Marysi". Smakołyk tegorocznej triumfatorki znalazł również uznanie w kategorii produktów roślinnych, gdzie Kociuba zajęła ex aequo pierwsze miejsce wraz z Kołem Gospodyń Wiejskich Gołębianki (KGW przygotowało placki z kiszonej kapusty cząbrowo-kminkowe). Wyróżnienie otrzymała z kolei Maria Soroka (za wiśniankę z zacierką). W kategorii produktów zwierzęcych w związku z brakiem potrawy związanej z regionem komisja konkursowa nie przyznała pierwszego miejsca. Wyróżnienie w tej kategorii otrzymał kulebiak z pieczarkami i dorszem w wykonaniu Elżbiety Drozd. W kategorii produktów innych zwyciężyła nalewka czerwony agreścik Jadwigi Łopaciuk. Wyróżnienie przyznano zaś Liliannie Czerniak (za nalewkę z tarniny).
Siedem zestawów naczyń zgłoszono do tegorocznego XIX konkursu garncarskiego odbywającego się pod hasłem "Dzbanki – naczynia na mleko". Najwyżej oceniono wyroby Leszka Kiejdy z Pawłowa. Drugie miejsce przyznano Piotrowi Skibie z Jadwisina, z kolei trzecie miejsce zajęli ex aequo Jarosław Rodak z Rędocina i Robert Wójtowicz ze Srebrzyszcz. Wyróżnienia powędrowały z kolei do: Pawła Pieleckiego z Ostrowca Świętokrzyskiego, Sebastiana Kozłowskiego z Kamionki oraz Pawła Piechowskiego z Czarnej Wsi Kościelnej.
Napisz komentarz
Komentarze