Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Stachniuk Optyk
Reklama

Gotowanie z kreatorami smaku

Druga edycja "Gotowania z VIP-ami" stała na większym poziomie niż w ubiegłym roku. Uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Tadeusza Kościuszki zaprosili samorządowców, spółdzielców i przedsiębiorców, którzy musieli wykazać się umiejętnościami kulinarnymi.
Gotowanie z kreatorami smaku

We wspólnej zabawie udział wzięły 4 drużyny. Starosta Janusz Szpak gotował w parze z Anną Augustyniak, sekretarz województwa lubelskiego, która w ostatniej chwili zastąpiła wicemarszałka Grzegorza Kapustę. Wicestarosta Henryk Czerniej miał za partnera dyrektora szpitala Piotra Mateja.

Kolejne pary tworzyli: prezes Banku Spółdzielczego w Izbicy Marcin Wojewoda i kierownik działu handlu i marketingu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie Krzysztof Bortacki oraz przedsiębiorcy Janusz Spierzak i Krzysztof Kawęcki. Asystentami drużyn byli uczniowie: Jakub Kalman, Szymon Demczuk, Michał Kasprzak i Rafał Małek.

Uczestnicy mieli przygotować danie główne, czyli polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym, kreatywną surówkę i wybrany dodatek skrobiowy. Na deser trzeba było wykonać wariacje wiosenne.

Dyrektorzy szkoły: Wojciech Maślona oraz pomysłodawczyni wydarzenia Małgorzata Jędruszczak wcielili się w role znanych z programów kulinarnych Wojciecha Modesta Amaro oraz Magdy Gessler

Zobaczcie relację wideo!

gotowanie_z_vip-ami_2017.mp4

Wszystkie potrawy oceniali: prezes Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników w Regionie Lubelskim Jacek Jakubczak, prezes Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego w Lublinie i właścicielka restauracji Koncertowa w Lublinie Elżbieta Wójcik, prezes Lokalnej Grupy Działania "Krasnystaw PLUS" Dorota Sawa oraz redaktor naczelna Panoramy Lubelskiej Jolanta Kozak.

Jury oceniało zarówno smak, wygląd potraw, jak też czystość pracy, BHP oraz kreatywność i dobór składników w wykonaniu surówki. Punktowana była również dobra zabawa. Ostatecznie wszyscy uczestnicy zajęli równorzędne miejsca. Lekko wyróżniona została drużyna w składzie z Anną Augustyniak, która w barwny sposób opowiadała o kulinariach i przypadającym podczas zmagań Dniu Mężczyzn.

Przygotowaniami i koordynacją działań drugiej edycji tego przedsięwzięcia zajęły się nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: Katarzyna Oleszczuk, Agnieszka Pawlas, Małgorzata Typiak Katarzyna Mańko i Halina Szewczyk. Dekoracje wykonała Sylwia Młynarczyk-Rysak.

W czasie zmagań uczniowie Dominika Gaweł i Konrad Sierpina opowiadali o zasadach zdrowego żywienia oraz sukcesach kulinarnych szkoły. Później przeprowadzili quiz, którego zwycięzcami okazali się: Celina CzerniejAnna Antyga i Aneta Karczmarek.

Warto dodać, że uczniowie szkoły i zaproszeni na widownię goście mogli korzystać ze smakołyków przygotowanych przez specjalistów uczących się w technikum żywienia i usług gastronomicznych. Niektóre produkty do zmagań ufundowały zakłady: OSM Krasnystaw i RSP Zagroda. Sponsorami wydarzenia byli również: Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie, Bank Spółdzielczy w Izbicy, Lokalna Grupa Działania "Krasnystaw PLUS" oraz Super Tydzień Chełmski.

- W porównaniu z poprzednią edycją, poprzeczka została podniesiona wysoko. Nie oznacza to, że chcemy spocząć na laurach. W przyszłym roku zamierzamy zorganizować "Gotowanie z VIP-ami" z jeszcze większym rozmachem. Najważniejsza w tym wszystkim jest jednak promocja zawodu. Nasza szkoła prowadzi świetne kształcenie na poziomie szkoły zawodowej w zawodzie kucharz oraz na poziomie technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Aby uczniowie mogli się o tym przekonać, zachęcamy do skorzystania z naszej oferty edukacyjnej - mówi Małgorzata Jędruszczak.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamareklama Bon Ton
Reklama
Reklama
Reklama