Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Gotowanie z kreatorami smaku

Druga edycja "Gotowania z VIP-ami" stała na większym poziomie niż w ubiegłym roku. Uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Tadeusza Kościuszki zaprosili samorządowców, spółdzielców i przedsiębiorców, którzy musieli wykazać się umiejętnościami kulinarnymi.
Gotowanie z kreatorami smaku

We wspólnej zabawie udział wzięły 4 drużyny. Starosta Janusz Szpak gotował w parze z Anną Augustyniak, sekretarz województwa lubelskiego, która w ostatniej chwili zastąpiła wicemarszałka Grzegorza Kapustę. Wicestarosta Henryk Czerniej miał za partnera dyrektora szpitala Piotra Mateja.

Kolejne pary tworzyli: prezes Banku Spółdzielczego w Izbicy Marcin Wojewoda i kierownik działu handlu i marketingu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie Krzysztof Bortacki oraz przedsiębiorcy Janusz Spierzak i Krzysztof Kawęcki. Asystentami drużyn byli uczniowie: Jakub Kalman, Szymon Demczuk, Michał Kasprzak i Rafał Małek.

Uczestnicy mieli przygotować danie główne, czyli polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym, kreatywną surówkę i wybrany dodatek skrobiowy. Na deser trzeba było wykonać wariacje wiosenne.

Dyrektorzy szkoły: Wojciech Maślona oraz pomysłodawczyni wydarzenia Małgorzata Jędruszczak wcielili się w role znanych z programów kulinarnych Wojciecha Modesta Amaro oraz Magdy Gessler

Zobaczcie relację wideo!

gotowanie_z_vip-ami_2017.mp4

Wszystkie potrawy oceniali: prezes Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników w Regionie Lubelskim Jacek Jakubczak, prezes Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego w Lublinie i właścicielka restauracji Koncertowa w Lublinie Elżbieta Wójcik, prezes Lokalnej Grupy Działania "Krasnystaw PLUS" Dorota Sawa oraz redaktor naczelna Panoramy Lubelskiej Jolanta Kozak.

Jury oceniało zarówno smak, wygląd potraw, jak też czystość pracy, BHP oraz kreatywność i dobór składników w wykonaniu surówki. Punktowana była również dobra zabawa. Ostatecznie wszyscy uczestnicy zajęli równorzędne miejsca. Lekko wyróżniona została drużyna w składzie z Anną Augustyniak, która w barwny sposób opowiadała o kulinariach i przypadającym podczas zmagań Dniu Mężczyzn.

Przygotowaniami i koordynacją działań drugiej edycji tego przedsięwzięcia zajęły się nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: Katarzyna Oleszczuk, Agnieszka Pawlas, Małgorzata Typiak Katarzyna Mańko i Halina Szewczyk. Dekoracje wykonała Sylwia Młynarczyk-Rysak.

W czasie zmagań uczniowie Dominika Gaweł i Konrad Sierpina opowiadali o zasadach zdrowego żywienia oraz sukcesach kulinarnych szkoły. Później przeprowadzili quiz, którego zwycięzcami okazali się: Celina CzerniejAnna Antyga i Aneta Karczmarek.

Warto dodać, że uczniowie szkoły i zaproszeni na widownię goście mogli korzystać ze smakołyków przygotowanych przez specjalistów uczących się w technikum żywienia i usług gastronomicznych. Niektóre produkty do zmagań ufundowały zakłady: OSM Krasnystaw i RSP Zagroda. Sponsorami wydarzenia byli również: Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie, Bank Spółdzielczy w Izbicy, Lokalna Grupa Działania "Krasnystaw PLUS" oraz Super Tydzień Chełmski.

- W porównaniu z poprzednią edycją, poprzeczka została podniesiona wysoko. Nie oznacza to, że chcemy spocząć na laurach. W przyszłym roku zamierzamy zorganizować "Gotowanie z VIP-ami" z jeszcze większym rozmachem. Najważniejsza w tym wszystkim jest jednak promocja zawodu. Nasza szkoła prowadzi świetne kształcenie na poziomie szkoły zawodowej w zawodzie kucharz oraz na poziomie technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Aby uczniowie mogli się o tym przekonać, zachęcamy do skorzystania z naszej oferty edukacyjnej - mówi Małgorzata Jędruszczak.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamaprzystań
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: EwelinaTreść komentarza: Mieszkam na Dyrekcji i mam małe dziecko któremu ten łomot nie jest potrzebny i jak mam je uśpić przy tym hałasie czy ktoś przemyślał ta decyzję chcecie robić proszę bardzo jest do tego amfiteatr a nie w środku Miasta gdzie mieszkają rodziny i ludzie starsiData dodania komentarza: 12.12.2025, 19:47Źródło komentarza: Wystrzałowy Sylwester w Chełmie jednak z TV Republika. Może kosztować 6 mlnAutor komentarza: ElvoTreść komentarza: Niby tak, ale weź pod uwagę koszty. Robienie referendum w każdej sprawie wyszłoby strasznie drogo.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 13:24Źródło komentarza: W Chełmie ruszają wielkie przygotowania do sylwestra z TV Republika. Od 15 grudnia zamknięte ulice i zmiany tras autobusówAutor komentarza: Też mieszkaniecTreść komentarza: Wójt i radni zarabiają więcej ponieważ tak postanowili radni, a nie dlatego, że Rząd tak postanowił. Rząd zwaloryzował tylko maksymalne, a t tym samym i minimalne stawki wynagrodzenia w których dotychczasowe wynagrodzenie w średniej się znajdowało. Więc nie było obowiązku ich podwyższania a tylko prawo. A przecież to jedna z mniejszych gmin, a sukcesów jakoś nie widać.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 10:34Źródło komentarza: Gm. Białopole. Wójt zarobi więcej, ponieważ tak postanowił rząd. Podwyżkę otrzymali także inni samorządowcyAutor komentarza: TomcioTreść komentarza: Żeby lekarze zarabiali po 100 tys zł.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 09:05Źródło komentarza: Fatalna prognoza. Polski system ochrony zdrowia czeka zapaśćAutor komentarza: TomcioTreść komentarza: W każdej sprawie w tym kraju powinno być referendum i to mieszkańcy powinni decydować czy są za czy przeciwData dodania komentarza: 12.12.2025, 09:04Źródło komentarza: W Chełmie ruszają wielkie przygotowania do sylwestra z TV Republika. Od 15 grudnia zamknięte ulice i zmiany tras autobusów
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama