Palma wielkanocna
Oznacza triumf, nieśmiertelność, zwycięstwo nad grzechem, męczeństwo. Upamiętnia wjazd Chrystusa do Jerozolimy. Chroni mieszkańców przed nieszczęściem. Według tradycji, połknięcie jednej poświęconej bazi zapewnia zdrowie.
Jajka
Są symbolem nowego życia, płodności, odrodzenia. Według zwyczaju, w Niedzielę Wielkanocną należy podzielić poświęcone jajko na tyle części, ile jest osób w rodzinie. Tradycja mówi, że swój kawałek powinno się zjeść na stojąco, ma to zapewnić zdrowie. Kolory skorupek jajek też mają znaczenie. Żółty, zielony, różowy to symbole nowego życia, odrodzenia, nadziei, urodzaju i radości. Czerwony przypomina o męce Chrystusa, Jego zwycięstwie oraz krwi. Niebieski symbolizuje czystość i zdrowie, brązowy – ziemię, czarny z białym – szacunek dla zmarłych, a fioletowy oznacza żałobę wielkopostną. W zależności od techniki zdobienia nazywane są pisankami, kraszankami, drapankami lub nalepiankami.
Baranek
To symbol zmartwychwstałego Chrystusa, czystości, pokory, niewinności, posłuszeństwa. Baranek przypomina o tym, że Jezus odkupił nasze grzechy i jesteśmy zaproszeni na Ucztę Pańską. Powinien mieć najważniejsze miejsce w koszyczku oraz świątecznym stole, by przypominał o najważniejszym przesłaniu Wielkiej Nocy.
Zając i kurczak
Symbole wiosny i płodności, a także przemiany i odradzającego się życia. Zając zmienia swoje umaszczenie z szaty zimowej na letnią, zaś żółty kolor kurczaka oznacza radość i kojarzy się ze słońcem i wiecznością.
Chleb
Jest symbolem ciała Jezusa, pokarmem niezbędnym do życia. Ma zapewnić pomyślność i dobrobyt. Symbolizuje codzienne potrzeby człowieka: godne życie, gościnność, sytość.
Sól, pieprz i chrzan
Sól oznacza nieśmiertelność, trwałość, oczyszczenie i prawdę. Ten życiodajny minerał ma odstraszać zło, chronić od zepsucia. Jest kwintesencją życia. Pieprz i chrzan symbolizują mękę i cierpienie Chrystusa. Według tradycji ludowej, mają również zapewnić zdrowie i siłę.
Wędliny i mięso
Mają zapewnić dostatek, zdrowie i płodność, a także zakończenie postu. Kiedyś należało do rarytasów z najwyższej półki. Do koszyczka dawniej wkładano szynkę. Od XIX wieku prym wiedzie słynna polska kiełbasa.
Bukszpan, młoda pszenica i rzeżucha
Bukszpan symbolizuje nadzieję. A przez to, że przez cały rok roślina jest zielona, również życie wieczne, odrodzenie. Podobnie młoda pszenica, rzeżucha. One są też symbolem zmartwychwstania. Niektórzy widzą w nich zieloną łąkę, dlatego ustawiają na niej figurkę baranka.
Ciasto
Do koszyka ze święconką trafiło jako ostatnie. To wielkanocny symbol umiejętności i doskonałości. Reprezentowane było głównie przez wielkanocne baby, kołacze i serniki.
Ser
W niektórych regionach kraju na świątecznym stole nie może zabraknąć sera. Jest symbolem przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody, ponieważ pochodzi od krów, owiec i kóz.
Śmigus-dyngus
Symbolizuje oczyszczenie, radość z wiosny i budzącej się do życia przyrody. Kiedyś były to dwa oddzielne obyczaje. Śmigus polegał na smaganiu gałązkami panien na wydaniu, a dyngus na wykupieniu się pisanką lub innymi smakołykami od polania wodą.
Napisz komentarz
Komentarze