Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Stachniuk Optyk
Reklama

Festiwal Siennickich Smaków po raz 6. Tym razem z odpustem i pod chmurką

Tym razem nie na jesień, lecz w połowie sierpnia odbędzie się kolejna, szósta już edycja Festiwalu Siennickich Smaków. Po raz pierwszy w historii będzie ona miała także plenerowy charakter.
Festiwal Siennickich Smaków po raz 6.  Tym razem z odpustem i pod chmurką
Po raz pierwszy Festiwal Siennickich Smaków zorganizowany zostanie w plenerze - w amfiteatrze w Siennicy Różanej

Nie na przełomie września i października, a 15 sierpnia zorganizowany zostanie festiwal kulinarny w gminie Siennica Różana. Tegoroczna jego edycja odbędzie się pod hasłem Eko-Smaki. Rywalizacja przebiegać będzie tradycyjnie w trzech kategoriach: najlepsze dane główne, deser i nalewka. Tematami przewodnimi będą natomiast oszczędzanie żywności i lokalność.

– Pomysł wyprowadzenia festiwalu z zamkniętych pomieszczeń powstał już wcześniej. Planowaliśmy tak zrobić w zeszłym roku, ale wtedy na przeszkodzie stanęła nam pogoda. Stąd też przenieśliśmy termin festiwalu z miesięcy jesiennych na połowę sierpnia, kiedy to aura bardziej sprzyja – przekazała nam Agnieszka Poźniak, dyrektor Centrum Kultury w Siennicy Różanej.

Dlaczego zatem wybrano tę, a nie inną datę? Okazuje się, że wybór wcale nie był przypadkowy.

– 15 sierpnia to ważny moment, wtedy w Siennicy Różanej odbywa się odpust i od zawsze były to takie symboliczne dożynki gminne. Teraz więc połączymy te wszystkie wydarzenia i przygotujemy wspólną, integracyjną imprezę, która jest skierowana do kół gospodyń wiejskich i podobnych im grup nieformalnych które mogą wziąć udział w konkursie kulinarnym. Zależy nam także na tym, żeby zgromadzić całe rodziny, mieszkańców gminy oraz oczywiście gości z zewnątrz, na których liczymy. Chcielibyśmy wspólnie z nimi przyjemnie i wartościowo spędzić ten dzień – wytłumaczyła nasza rozmówczyni.

Wybór motywów przewodnich tegorocznej, szóstej edycji festiwalu również nie jest przypadkowy i wiąże się z celami przyświecającymi zarówno organizatorowi, jak i instytucjom wspierającym siennicką imprezę, m.in. Wojewódzkiemu Funduszowi Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Lublinie.

– Zgodnie z ideą „zero waste” chcemy naszym wydarzeniem promować zdrową, swojską żywność i jak najpełniejsze wykorzystanie lokalnych produktów. Pragniemy pobudzić zainteresowanie żywnością o podwyższonej jakości, między innymi ekologicznej, regionalnej, lokalnej. Temat ma zmotywować uczestniczące w rywalizacji koła gospodyń wiejskich do sięgnięcia po zdrową, niezmodyfikowaną żywność, pozyskaną metodami naturalnymi – skwitowała dyrektor Poźniak.

Czytaj także:


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamareklama Bon Ton
Reklamadotacje rpo
Reklama
Reklama