W sobotę (9 marca) w Urszulinie odbył się półfinał konkursu „Kobieta Przedsiębiorcza w stylu Eko”, w którym wzięły udział gospodynie z powiatu krasnostawskiego. Laureaci otrzymali pamiątkowe dyplomy, kwiaty, życzenia oraz drobne upominki od Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego. Podczas konkursu obecny był członek Zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed oraz dyrektor departamentu rolnictwa Ewa Szałachwiej. Tegoroczna odsłona wydarzenia „Kobieta Przedsiębiorcza w stylu Eko”, podobnie jak pięć poprzednich edycji, została objęta honorowym patronatem małżonki Prezydenta RP Agaty Kornhauser-Dudy.
I miejsce za "Gulasz wołowy" w kategorii „Danie mięsne”, otrzymały panie z Gminnego Stowarzyszenia Aktywnych Kobiet w Fajsławicach.
- Celem naszego stowarzyszenia jest odtwarzanie jak najstarszych potraw. Każda z nas przynosi stare zeszyty, które przekazały nam babcie i na podstawie takich informacji przygotowujemy potrawy - wyjaśnia przewodnicząca stowarzyszenia Krystyna Brzozowska.
Prezeska przyznaje, że w większości korzystają z produktów, które same hodują w swoich przydomowych ogródkach. Kupują jedynie mięso ze sprawdzonych źródeł oraz przyprawy, które do wyhodowania w naszych warunkach są niemożliwe.
II miejsce otrzymał "Bigos po cygańsku" przygotowany przez KGW w Bzitem.
- To jest bigos bez kapusty. Zawsze na te większe imprezy przygotowujemy to danie. Przepis jest stary, pochodzi z zeszytu mojej babci. Tworzymy kulki z mięsa mielonego, dodajemy przeróżne warzywa i przyprawy i wszystko długo dusimy. To jest smaczne danie i bardzo sycące - mów przewodnicząca Leokadia Czwórnóg.
Koło działa od 15 lat, dodatkowo panie prowadzą teatr i wystawiają sztuki.
- By wszystko w kole dobrze działało, najważniejsza jest atmosfera. My robimy wszystko razem, stawiamy każdego na równi. Dzięki temu nie ma kłótni i niedomówień między nami - dodaje pani Leokadia.
Panie z KGW w Równiankach w kategorii "Danie mięsne" zdobyły III miejsce za "Mięso w słoiku". Anna Mróz, przewodnicząca koła przyznaje, że chętnie biorą udział we wszelakich konkursach, szczególnie kulinarnych.
- Przepis na nasze mięso, to przepis mojej babci, ma około 50 lat. Pamiętam, jak kiedyś babcia zapiekała to danie w słoiku w piecu. Trochę ten przepis zmodyfikowałyśmy. Kiedyś nie było wszelkich przypraw dostępnych od ręki. Dodajemy teraz kminek, ale nie stosujemy już suszonej mięty - wyjaśnia przewodnicząca.
Wyróżnienie otrzymał także "Tort kapuściany z mięsem" przygotowany przez koło "Sami Swoi". Danie powstało niedawno, jak mówi jego twórczyni - dosyć spontanicznie.
- Przygotowywałyśmy mięso pokrojone w plastry, przekładane liśćmi kapusty. Używamy do tego tradycyjnych przypraw. To danie jest dość pracochłonne, bo mięso musi długo leżeć w marynacie. Staramy się korzystać z jak największej ilości produktów lokalnych - mówi przewodnicząca koła Anna Zaj.
Koło "Sami Swoi" reaktywowało się cztery lata temu i od tamtej pory prężnie działa i chętnie bierze udział w konkursach.
Wyróżnienie za "Karkówkę Fajsławicką" otrzymały członkinie Aktywnych Kobiet z Fajsławic. Stowarzyszanie słynie z przygotowywania dań i zdobywania wysokich not w konkursach. Panie tworzą także robótki ręczne, szczególnie na szydełku. Wspomagają przeróżne akcje charytatywne. Swoje działania na bieżąco relacjonują na swoim profilu w mediach społecznościowych.
Rywalizacja odbyła się także w kategorii „Zamknięte w słoiku”. To znów była uczta dla podniebienia przygotowana przez nasze gospodynie.
Pierwsze miejsce otrzymała "Sałatka z kalafiorem", którą zaserwowało KGW "Sami Swoi". Przepis jest dosyć "świeży". Kalafior gra tutaj najważniejszą rolę. Panie dodają także do niego marchewkę, ogórki oraz octową zalewę.
- Nasze potrawy przygotowujemy razem, smakujemy i doprawiamy. Bardzo cieszymy się, że nasze koło osiąga takie sukcesy -dodaje przewodnicząca Zaj.
Gminne Stowarzyszanie Aktywnych Kobiet w Fajsławicach otrzymało II miejsce za "Konfiturę poziomkową".
- Tym razem otrzymałyśmy też nagrodę za konfiturę poziomkową, zresztą nie po raz pierwszy ten smakołyk został nagrodzony. Działamy od 2010 roku, a jako formalne stowarzyszanie od 2016. Przez ten czas udało się zebrać sporo nagród, bo aktywnie działamy i chętnie bierzemy udział w konkursach - dodaje Krystyna Brzozowska.
III miejsce w tej kategorii przypadło KGW w Piaskach Szlacheckich za "Smalczyk babuni", a wyróżnienia otrzymało KGW w Bzitem za "Gruszki w occie".
- W tym roku przygotowałyśmy gruszki w dwóch wariantach smakowych. Pierwsze były z octem, a drugie, bardziej delikatne, z kwaskiem cytrynowym. Dodałyśmy do nich goździki oraz żurawinę. Szczególnie gruszki pasują do białego mięska jako dodatek do dania głównego - wyjaśnia prezeska koła.
Wyróżnienie trafiło także do KGW w Równianakach "Wszyscy Razem" za "Bukiet warzyw".
- Ta sałatka to miszmasz wszelakich warzyw, które połączone razem tworzą wyjątkowo smaczny dodatek do obiadu. Ogórki, cebula, czosnek... zalewa. Te wszystkie warzywa hodujemy same. Oprócz wykonania sałatki ważne są też produkty, z których jest zrobiona, a my używamy tych najlepszych, lokalnych.
"Konfitura z płatków róż" przygotowana przez KGW w Woli Żulińskiej także zasłużyła na wyróżnienie. Wykonywana jest z dzikiej różny, która od lat rośnie na podwórku jednej z członkiń koła.
- Płatki róży wraz z cukrem oraz kwaskiem cytrynowym uciera się przez godzinę w makutrze. W sezonie udaje nam się wytworzyć jedynie kilka słoiczków tej konfitury. Zazwyczaj używamy jej do pączków. Przepis na tę konfiturę pochodzi z bardzo starego zeszytu...- opowiada Małgorzata Bandosz, przewodnicząca koła.
Urzędnicy doceniają trud i starania członków kół i stowarzyszeń.
- Bardzo się cieszymy, że mamy prężnie działające koła gospodyń na naszym obszarze. Takie działania wpływają na promocję gminy. Zawsze kibicujemy wszystkim takim aktywnościom. I także tym razem zorganizowaliśmy transport dla naszych uczestniczek na półfinał konkursu. Trzymamy kciuki za kolejne rywalizacje - mów dyrektor Centrum Kultury w Siennicy Nadolnej Dorota Rybczyńska.
W podobnym tonie wypowiada się Aleksandra Granat z Urzędu Gminy Fajsławice. - Serdecznie gratulujemy naszym zwyciężczyniom! Dziękujemy również za piękną promocję gminy Fajsławice - mówi.
W tym roku motyw przewodni wydarzenia to efektywne i ekologiczne wykorzystanie składników potraw w kuchni. Uczestnicy konkursu mogli zgłaszać do 3 prac konkursowych w każdej z dwóch kategorii: „Zamknięte w słoiku” i „Danie mięsne”. Do konkursu w woj. lubelskim przystąpiło prawie 200 kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń, komisja we wszystkich półfinałach miała więc do „przetestowania” prawie 800 potraw. |
Napisz komentarz
Komentarze