„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i lokalne produkty. Jego celem jest promowanie regionalnych potraw oraz różnorodności miejscowej kuchni. Rywalizacja staje się za każdym razem okazją do tego, aby pokazać, jak ważne w lokalnych środowiskach są koła gospodyń i w jaki sposób ich działalność wpływa na zachowanie wielopokoleniowych tradycji.
Tak było podczas "Bitwy Regionów" w ubiegłym roku.
Warto przypomnieć, że konkurs podzielony jest na trzy etapy. Pierwszy polega na ocenie nadesłanych wcześniej formularzy i stworzeniu przez komisję konkursową listy rankingowej wszystkich prac. Do udziału w regionalnych wydarzeniach pierwszego etapu zapraszane są te koła, które znajdą się na najwyższych pozycjach list. W każdym wydarzeniu, które odbywa się w ramach wstępnego etapu, może wciąć udział maksymalnie 20 grup. Te z nich, które uzyskają najwyższe noty, mogą przejść do drugiego etapu, tj. półfinału wojewódzkiego.
To podczas niego wybierane są zespoły, które następnie spotykają się na finale ogólnopolskim. Na to wydarzenie, podsumowujące cały konkurs, przyjeżdża 16 kół, po jednym z każdego województwa.
Komisje i jury konkursowe oceniają potrawę pod względem kompozycji smakowej składników, aromatu i tekstury poszczególnych jej elementów. Ocenie podlega również wykonanie i sposób prezentacji potrawy, m.in. regionalne elementy dekoracyjne i estetyka podania.
Uczestnicy mogą zdobyć nagrody pieniężne oraz dodatkowe, przewidziane na każdym z trzech etapów.
Zgłoszenia do pierwszego etapu należy nadsyłać do 5 maja w formie elektronicznej, za pośrednictwem strony bitwaregionow.pl.
Czytaj także:
Napisz komentarz
Komentarze