Cukinia jest bardzo popularnym w naszej kuchni warzywem. Nic dziwnego, bowiem oprócz walorów smakowych jest ona cennym źródłem potasu, żelaza, magnezu, a także witamin A, C, K, B1, PP, zawiera również beta karoten. Jej dobroczynne właściwości polegają na tym, że odkwasza organizm, korzystnie wpływa na trawienie, a przy tym jest bardzo niskokaloryczna. 100 g tego świeżego warzywa to zaledwie 16 kcal. Specjaliści od żywienia zachęcają, by młodą cukinię jeść na surowo – taka ma najwięcej wartości odżywczych. Bardzo smaczne są również kwiaty cukinii, które – o czym nie wszyscy wiedzą – nadają się do jedzenia. Są pyszne przysmażone w cieście naleśnikowym. Z cukinii przyrządzić można wiele dań, w których będzie głównym składnikiem lub jedynie dodatkiem. Świetnie nadaje się do duszenia, pieczenia, marynowania, gotowania, faszerowania, grillowania. Można z niej przygotować sałatki, leczo, placuszki lub upiec pasztet – możliwości jest naprawdę sporo. Cukinia dorasta nawet do 40 i więcej centymetrów, ale najsmaczniejsza jest ta młoda, kilkucentymetrowa.
Jakie są wasze ulubione przepisy z wykorzystaniem tego warzywa?
Napisz komentarz
Komentarze