50 proc. Polaków deklaruje, że przy wyborze produktu do smarowania pieczywa kieruje się smakiem, co trzecia osoba bazuje w tej kwestii na własnych przekonaniach. Polacy prześcigają się w argumentach o to, który z produktów jest zdrowszy i smaczniejszy. Z tego powodu organizatorzy kampanii "Poznaj się na tłuszczach" sprawdzili, jak rzeczywiście wygląda wyobrażenie i wiedza Polaków na temat masła i margaryny.
Zwolennicy obu produktów zostali poddani eksperymentowi blind test, podczas którego każdy z nich otrzymał do spróbowania dwie identyczne kanapki - jedną posmarowaną masłem, drugą margaryną. 85 proc. osób spontanicznie, nie zauważyło między nimi żadnej różnicy, blisko 10 proc. wskazało na różnicę, która rzeczywiście nie istniała (np. inne pieczywo), a tylko 5 proc. osób wskazało na tym etapie badania na różnicę w smarowidle. Co więcej, po wyraźnej sugestii, że kanapki różnią się, nadal tylko niewielki odsetek - 7,3 proc. osób, zwróciło uwagę na różnicę w produkcie, którym posmarowane zostały kanapki. To pokazuje, że deklarowane przez wiele osób preferencje smakowe w wyborze masła i margaryny są mitem.
Tymczasem zarówno masło, jak i margaryna mają swoje niewątpliwe walory zdrowotne i to one z punktu widzenia żywieniowców są najważniejsze.
- Podstawową zasadą, jaką każdy z nas powinien wziąć pod uwagę, to wiek i stan zdrowia. Warto przy tym pamiętać o kontrolowaniu spożycia tłuszczów zwierzęcych, które w nadmiarze i poprzez swoje działanie prozapalne sprzyjają rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych - komentuje ekspert kampanii "Poznaj się na tłuszczach" dietetyk Ewa Kurowska.
Margarynie biorący udział w ankiecie przypisywali takie cechy jak nowoczesność, dynamiczność, a także prozdrowotność i funkcjonalność. Masło kojarzone było przez nich z tradycją, spokojem i stonowaniem. Mówiąc o walorach fizycznych obu produktów do smarowania pieczywa, uczestnicy ankiety wskazywali na prostotę składu masła i rozbudowany skład margaryny. Masło postrzegane jest jako trudne, a margaryna łatwa w rozsmarowaniu. Nadal jednak wiele osób często błędnie obawia się o to, że drugi z wymienionych produktów jest zbyt mocno przetworzony.
- Wysokiej jakości margaryny zawierają do ok. 82% tłuszczów pochodzących z olejów: rzepakowego czy słonecznikowego. Większość współczesnych margaryn jest też wytwarzanych w oparciu o recepturę eliminującą tłuszcze trans, których tak bardzo się obawiamy.
Wybierając masło również warto zwracać uwagę na zawartość tłuszczu - prawdziwe powinno składać się z 82 proc. tłuszczu mlecznego. Dlatego w przypadku wyboru obu ze wspomnianych produktów do smarowania pieczywa warto czytać etykiety i zwracać uwagę na skład – dodaje ekspert kampanii "Poznaj się na tłuszczach", Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.
Napisz komentarz
Komentarze