Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Mieszkania, apartamenty, kawalerki do wynajęcia
Reklama

O tych wszystkich właściwościach czosnku nie wiedziałaś...

Właściwości lecznicze czosnku znali już starożytni. Sięgajmy po niego jak najczęściej, ponieważ ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.
O tych wszystkich właściwościach czosnku nie wiedziałaś...

Autor: Pixabay

Występują w nim takie składniki mineralne jak: mangan, miedź, selen, pierwiastki: nikiel, kobalt, witaminy z grupy B, C, PP, A, olejki eteryczne (m.in. allicyna) oraz flawonoidy.

Czosnek niszczy wirusy, bakterie i grzyby, pomaga pozbyć się pasożytów z przewodu pokarmowego. Działa przeciwzapalnie, spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Jest nieodzowny w walce z przeziębieniem i grypą. Można z niego przygotować np. leczniczy syrop, dodać do gorącego mleka z miodem. Dodatkowo obniża temperaturę ciała, pomaga w odkrztuszaniu. Reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała powstawaniu miażdżycy i nadciśnienia. Ponadto zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, chroniąc równocześnie przed zgagą. Przyspiesza też wydzielanie żółci i wspomaga przemianę materii. Osoby, które regularnie jedzą czosnek, rzadziej chorują na zawał i udar.

Czosnek posiada również właściwości antynowotworowe. Najzdrowszy jest czosnek zjedzony na surowo. Wiąże się to jednak z charakterystycznym zapachem. Można go zniwelować, popijając czosnek mlekiem, czerwonym winem lub przegryźć natką pietruszki.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamareklama Bon Ton
Reklama
Reklama
Reklama