Oficjalne otwarcie zaplanowano na wtorek, 13 czerwca, na godzinie 17. Jadłodzielnia stoi przy budynku ET-Media (dawniej Elek przy Al. Jana Pawła II 5). Z inicjatywą jej powstania wyszli sami mieszkańcy Włodawy.
Miejsce to wyposażono w obudowaną lodówkę i półkę, gdzie każdy może zostawić nadmiar jedzenia. Mogą to być produkty domowe, szczelnie zapakowane w słoiki, pudełka, woreczki foliowe, folię spożywczą lub aluminiową i opisane datą, kiedy zostały zrobione. Można też przynosić produkty w opakowaniach fabrycznych (np. makaron, kasza, ciastka, itp.)
- To stuprocentowa inicjatywa mieszkańców Włodawy. Przedsiębiorca prywatny udzielił zgody na to, żeby jadłodzielnia stanęła przy budynku ET-Media. Materiały budowlane otrzymaliśmy od sponsorów. Na tę chwilę trudno przewidzieć, czy inicjatywa będzie cieszyła się popularnością, ale mamy nadzieję, że tak będzie. Idea tego miejsca, podobnie jak w Chełmie i innych miastach Polski, polega na dzieleniu się jedzeniem. Użytkownicy tego punktu będą mogli korzystać z zasobów i dzielić się żywnością w dowolnej chwili - mówi Renata Szymańczuk, koordynator projektu jadłodzielni.
Do jadłodzielni nie przynosi się surowego mięsa, surowego mleka, jajek, ale także alkoholu i produktów zepsutych. Ponadto w punkcie nie może być mrożonek i produktów napoczętych (np. otwartych puszek, jogurtów, słoików). Wszyscy muszą dbać o czystość tego miejsca - ścierać półki, wyrzucać przeterminowane lub zepsute produkty. Obok nowo powstałego punktu stoi kosz, a w środku są papierowe ręczniki i woda z octem do utrzymywania czystości.
Czytaj także:
Napisz komentarz
Komentarze