Uroczystość była okazją, aby przyznać odznaczenia za zasługi dla Polskiego Związku Pszczelarskiego. Wyróżnienia wręczył Zbigniew Kołtowski wiceprezes związku. Brązową odznakę otrzymali: Andrzej Buda, Tomasz Dyjakowski, Mateusz Jakubczuk, Krzysztof Kowalski, Paweł Kozłowski, Sławomir Milart, Zbigniew Ostrowski, Grzegorz Południuk, Andrzej Prus, Janusz Samek, Daniel Szewczuk, Marian Żydek. Srebrna odznakę Polskiego Związku Pszczelarskiego otrzymali: Zbigniew Diduk, Kazimierz Kędzierawski. Natomiast złota odznaka została nadana: Eugenii Gargol, Kazimierzowi Grabikowi, Janowi Radomskiemu, Tadeuszowi Skotakowi, Wiesławowi Wymiatale.
Galeria zdjęć z dnia pszczoły o Okszowie:
Podczas wydarzenia odbyły się także liczne występy artystyczne. Poloneza wykonał Zespołu Pieśni i Tańca „Okszowiacy”. Na scenie zaprezentował się także Chór Ziemi Chełmskiej, laureaci konkursu piosenki o miłości, zespół „Lokalsi” oraz „To i Owo” i „Bimber Boys”. Jak co roku odbył się także konkurs na „Najsmaczniejszy miód wiosenny”. Pierwsze miejsce ponownie zajął Jerzy Mazurek.
- Nasza pszczelarska pasja trwa już od pokoleń. Prowadzimy cztery rodzinne pasieki. Dwie znajdują się w okolicy Bezku, trzecia znajduje się w Rożdzałowie, a czwarta znajduje się w lesie w Wolawce. W tym roku ponownie zajęliśmy pierwsze miejsce. W tamtym roku uzyskaliśmy puchar za miód wielokwiatowy z nutą dzikiej czereśni. Odczuwamy to, że jesteśmy dostrzegani przez klientów. Cieszymy się, że nasza praca oraz naszych pszczół jest doceniana - powiedział nam syn Jerzego Mazurka, który jest już czwartym pokoleniem w rodzinie, zajmującym się pszczelarstwem.
Państwo Mazurek produkują również miody z dodatkami, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom i potrzebom klientów.
Tomasz Dyjakowski zajął drugie miejsce. Zapytaliśmy go, dlaczego akurat produkowany przez niego miód jest najsmaczniejszy?
- Mój miód jest naturalny i to właśnie dlatego jest jednym z tych najsmaczniejszych. Pasieka znajduje się w okolicy ekologicznych pól, łąk oraz lasów. Nasz miód charakteryzuje się smakiem, zapachem. Osoby, które skosztują naszego miodu, wracają po kolejne słoiczki. Produkcja miodu zajmuje się cała nasza rodzina. W szczególności pomaga mi moja żona Paulina oraz dzieci Julka i Oliwka. Cieszę się, że w tym roku znów wracamy z nagrodą. Podczas świętą w Okszowie w poprzednich latach także stawaliśmy na podium - powiedział nam pan Tomasz.
Zwycięzcą trzeciego miejsca jest Gabriel Szewczuk. Pszczelarz powiedział nam, że pszczołami zajmuje się już od ponad 30 lat.
- Moje pasieki są stacjonarne oraz „wędrowne”. Pozyskujemy różne miody, od wielokwiatowych po miody gatunkowe: akacja, lipa, borówka amerykańska, gryka, a nawet udaje się pozyskać miód spadziowy iglasty. W swojej ofercie mamy także miody kremowane np. z cynamonem. Nie robimy miodów z owocami liofilizowanymi, ale pozyskujemy pierzgę i pyłek miodowy. W tym momencie posiadamy około 200 rodzin pszczelich - wyjaśnił nam laureat III miejsca.
Odbył się także konkurs na „Najładniejsze stoisko o tematyce pszczelarskiej”. W tej kategorii nagrody otrzymali: za zajęcie I miejsca – KGW Okszów, na drugim miejscu znalazło się KGW Hutcze, podium zamknęła szkoła ZSRCKZ w Pszczelej Woli.
XXVI Nadbużańskie Święto Pszczoły odbywało się pod patronatem honorowy ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Czesława Siekierskiego i marszałka województwa Lubelskiego - Jarosława Stawiarskiego.
Napisz komentarz
Komentarze