Pomysłem na otwarcie takiej restauracji był fakt, że w miasteczku, które znajduje się tak blisko Ukrainy, mieszkańcy nie wiedzą zbyt dużo o kulturze i tradycjach dań sąsiedniego kraju.
- Jesteśmy na rynku gastronomicznym drugi rok i cieszymy się z tego, że mieszkańcy naszego miasta chętnie odwiedzają i wracają do naszej restauracji. Gościmy również wielu turystów - mówi Ludmyla Oszwa, właścicielka restauracji.
- Za każdym razem miło jest słyszeć pozytywne opinie o naszych daniach, w które wkładamy duszę swoją i ukraińskiego kraju. Robimy to dlatego, żeby poprawić humor naszych gości i zaspokoić głód, jak również pokazać nowe smaki - dodaje pani Ludmyla.
W menu restauracji można znaleźć barszcz ukraiński, który podawany jest z pampuszkami, słoniną mieloną i cebulą. Barszcz ukraiński to potrawa, która jest wpisana na światową listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. W karcie jest także Mannyky, która pod delikatną osłoną z kaszy manny chowa w środku pyszny twarożek. Danie podawane jest na ciepło ze śmietaną. W lokalu można również spróbować uzwaru, czyli kompotu z suszu, który na ciepło w porę zimową, a latem schłodzony orzeźwia gości restauracji.
Jednak jedno danie cieszy się największą popularnością. Wśród ulubionych dań jest wątróbka w sosie pomarańczowym. To połączenie smaku pomarańczy, który zagłusza wyrazistość wątróbki (drobiowej), nadając niesamowite i ciekawe doznania dla podniebienia. Potrawa podawana jest z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem i surówką z marchewki. Będąc w DUMCE trzeba tego flagowego dania koniecznie skosztować.
- Zapraszamy każdego do naszej restauracji. Tu spróbujecie różnych przysmaków kuchni ukraińskiej, spędzicie czas w miłej i przytulnej atmosferze naszego lokalu, który znajduje się w samym centrum miasta, przy ul. Lubelska 17/1 - podsumowuje właścicielka restauracji.
Restauracja na pewno skradnie serca i żołądki każdemu, kto przyjdzie i spróbuje ukraińskiej kuchni w DUMCE.
Napisz komentarz
Komentarze