Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 4 października 2024 03:31

Czy pasta pistacjowa jest zdrowa?

Kremy orzechowe, w tym te produkowane z pistacji cieszą się niesłabnącą popularnością nie tylko wśród miłośników aktywnego trybu życia i łasuchów. Są niezwykle smaczne, a przy tym sycące i dostarczają organizmowi energii na cały dzień. Wiele osób jednak zastanawia się, czy pastę pistacjową można zaliczyć do zdrowych produktów spożywczych. Tak, o ile sięgasz po tą z naturalnym składem. Dlaczego powinna znaleźć się w Twojej spiżarni lub kuchni? Sprawdź!
  • 20.09.2024 12:59
Czy pasta pistacjowa jest zdrowa?

Naturalna pasta pistacjowa - poznaj jej właściwości prozdrowotne

Masło pistacjowe to prawdziwa uczta dla podniebienia, ale przy tym niezwykle cenny składnik zdrowej diety. Możesz sięgać po nie zawsze wtedy, gdy chcesz wzbogacić smak słodkich potraw lub po prostu masz ochotę na małe “co nieco” pomiędzy posiłkami.

Pamiętaj o tym, że dobrej klasy pasta pistacjowa (https://olini.pl/maslo-z-pistacji-olini) to istna skrabnica cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu na wielu płaszczyznach. Z powodzeniem więc możesz kupić sobie słoiczek i czerpać z niego garściami - oczywiście w przenośni.

W produktach naturalnych znajdziesz bowiem wysoką zawartość białka, które jest podstawowym budulcem komórek, jak również tkanek ludzkich. Ponadto jest cennym wsparciem dla zdrowia kości, a także stawów. Krem z pistacji to także źródło błonnika pokarmowego, który bardzo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Nie dość, że wspomaga trawienie i perystaltykę jelit, to w dodatku przyczynia się do skutecznego usuwania związków toksycznych z organizmu. Jest także nieoceniony w diecie odchudzającej.

Co oprócz białka i błonnika? Zestaw makro- i mikroelementów, które są kluczowe dla Twojego zdrowia. W praktyce mowa o takich jak m.in. potas, który jest dużym wsparciem dla układu nerwowego. Z kolei magnez wpływa na zdrowe kości, jak również mięśnie. W paście z pistacji znajdziesz również cynk, który jest jednym z największych sprzymierzeńców układu immunologicznego. W kwestii odporności niezwykle istotny jest również mangan, który zapobiega powstawaniu stresu oksydacyjnego.

Mówisz krem pistacjowy, mówisz witaminy z grupy B. W praktyce mowa m.in. o tiaminie, która wspiera prawidłowy metabolizm energetyczny. Ponadto możesz również liczyć na niacynę (wit. B3), która podobnie jak potas, korzystnie działa na komórki układu nerwowego. Do tego witamina B2, czyli ryboflawina, która jest wsparciem dla zdrowej i pięknie wyglądającej skóry. Doceń również potencjał witaminy B6 (pirydoksyny), która redukuje uczucie zmęczenia i poprawia nastrój.

Nie bez znaczenia pozostaje również to, że w masłach orzechowych, w tym również pistacjowym, znajduje się moc jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to o tyle ważne, że mają one bardzo pozytywny wpływ na poziom zarówno “złego”, jak i “dobrego” cholesterolu - pierwszy obniżają, natomiast drugi podwyższają. To niezwykle ważne na drodze do profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym m.in. zawałów serca czy miażdżycy. Zdrowe tłuszcze to również ogromne wsparcie dla mózgu i odporności.

pasta pistacjowa

Krem pistacjowy - bez dodatku cukru i oleju palmowego

Pasta pistacjowa może być ważnym składnikiem zdrowej diety, ale pod pewnymi warunkami. W wielu produktach aż roi się od sztucznych barwników, ulepszaczy smaku czy słodzików, które mogą przyczyniać się do rozwoju groźnych dolegliwości. W składach możesz również “natknąć się” na dodatkową porcję soli, lub co gorsza, olej palmowy, którego spożycie nierzadko przyczynia się m.in, do podwyższenia poziomu cholesterolu, nadwagi i otyłości, a także chorób układu sercowo-naczyniowego.

Dobrej klasy krem pistacjowy to krem naturalny, w którym na próżno szukać zbędnych dodatków. Powstaje poprzez podprażenie, a następnie zmielenie orzechów na płynną, gęstą masę, która wręcz rozpływa się w ustach. Delikatna słodycz pasty powinna wynikać z naturalnych właściwości składników, a nie dodania białego cukru.

Z powodzeniem sięgaj po nią zawsze wtedy, gdy chcesz przygotować pyszny, ale jednocześnie pełnowartościowy posiłek. Śmiało dodawaj ją do śniadaniowej czy też przedtreningowej owsianki. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby posłużyła Ci za zdrowe smarowidło do naleśników, gofrów, a nawet kanapek. Pasta pistacjowa może również stać się głównym składnikiem ciasteczek, masy do tortów, a nawet tajemniczy składnik domowych lodów!

Pasta pistacjowa - czy każdy może ją jeść?

Krem pistacjowy, o ile pełen potencjału prozdrowotnego, nie jest najlepszym rozwiązaniem dla każdego. Jednym z przeciwwskazań do jego spożycia jest oczywiście alergia na orzechy - w takim przypadku sięgnięcie nawet po jego niewielką ilość może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Ponadto powinny z niej zrezygnować także osoby ze zdiagnozowanym zespołem jelita drażliwego (IBS) z uwagi na ryzyko zaostrzenia jego objawów. Nie bez znaczenia pozostaje również to, że masło pistacjowe jest stosunkowo kaloryczne - w 100 gramach produktu znajduje się ok. 650 kcal. Wniosek? Z jego włączeniem do diety powinny uważać osoby na diecie redukcyjnej.

 

Artykuł sponsorowany