Gospodarzami wydarzenia byli: Zdzisław Szwed, członek Zarządu Województwa Lubelskiego i Ewa Szałachwiej, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich.
W zmaganiach wzięły udział 24 koła gospodyń wiejskich z 3 powiatów: chełmskiego, krasnostawskiego i włodawskiego. Konkurowali w dwóch kategoriach: „Zamknięte w słoiku” i Danie mięsne”.
Poniżej galeria zdjęć
Podczas wydarzenia tajniki kuchni roślinnej odkrywała Katarzyna Gubała, ekspertka kuchni roślinnej, znana z programu „Pytanie na śniadanie”. Był też występ kapeli Po Noszemu, który śpiewał wszystkim znane utwory ludowe.
Komisja miała nie lada trudny wybór z wybraniem najlepszego produktu spośród bogactwa tego, co można przechować w ten tradycyjny sposób.
Ostatecznie komisja zadecydowała o wyborze najlepszych przetworów zamkniętych w słoiku, nagradzając następujące koła i stowarzyszenia:
z powiatu chełmskiego
Miejsce I: KGW Jagodne „Kobiety z pasja” za „Pasztet drobiowo-wieprzowy ze śliwką i grzybami”
Miejsce II: KGW w Okopach Kolonii za „Dziką gruszkę w towarzystwie”
Miejsce III: Stowarzyszenie Aktywnych Gospodyń w Lisznie za „Konfiturę z zielonych pomidorków”
Wyróżnienie: KGW w Gołębiu „Gołębianki” za „Kanapkowe pomidory”
Wyróżnienie: KGW w Pliskowie za „Sałatkę śmieciucha”
Wyróżnienie: KGW w Turce za „Sałatkę gyros”
z powiatu krasnostawskiego
Miejsce I: KGW Sami Swoi za „Sałatkę z kalafiorem”
Miejsce II: Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet w Fajsławicach za „Konfiturę poziomkową”
Miejsce III: KGW w Piaskach Szlacheckich za „Smalczyk babuni”
Wyróżnienie: KGW w Bzitem za „Gruszki w occie”
Wyróżnienie: KGW w Równiankach „Wszyscy Razem” za „Bukiet warzyw”
Wyróżnienie: KGW w Woli Żulińskiej za „Konfiturę z płatków róż”
z powiatu włodawskiego
Miejsce I: KGW Siedliszcze nad Bugiem za „Śledzia pieczonego”
Miejsce II: KGW w Dominiczynie za „Wieprzową świeżonkę w słoikach”
Miejsce III: KGW Korolówka Osada za „Paprykowe cudo”
Wyróżnienie: KGW „Hładioszki” w Janówce za „Hrybnoje smarowydło”
Wyróżnienie: KGW w Holi za „Ogród w słoiku”
Wyróżnienie: KGW Siedliszcze nad Bugiem za „Tradycyjne powidła śliwkowe”
Za najlepsze danie mięsne nagrody i wyróżnienia otrzymały koła i stowarzyszenia:
z powiatu chełmskiego
Miejsce I: KGW w Leszczanach za „Gęsie roladki”
Miejsce II: KGW w Wólce Okopskiej za „Zrazy z jelenia”
Miejsce III: KGW „Na Dolince” w Kumowie Majorackim” za „Królika w śmietanowym sosie”
Wyróżnienie: KGW „Zagrodzianki” w Zagrodach za „Ślimaczki schabowe”
Wyróżnienie: KGW Kreatywni i Aktywni w Kumowie za „Kaczkę pełną dobroci”
Wyróżnienie: KGW „Krzywowolanki” za „Gulasz wieprzowy”
z powiatu krasnostawskiego
Miejsce I: Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet w Fajsławicach za „Gulasz wołowy”
Miejsce II: KGW w Bzitem za „Bigos po cygańsku”
Miejsce III: KGW w Równiankach „Wszyscy Razem” za „Mięso w słoiku”
Wyróżnienie: KGW w Piaskach Szlacheckich za „Wiejską świnkę”
Wyróżnienie: KGW Sami Swoi za „Tort kapuściany z mięsem”
Wyróżnienie: Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet w Fajsławicach za „Karkówkę Fajsławicką”
z powiatu włodawskiego
Miejsce I: KGW „Hładioszki” w Janówce za „Połudeń grzybiarza”
Miejsce II: KGW Siedliszcze nad Bugiem za „Udziec barani w ziołach”
Miejsce III: KGW w Dominiczynie” za „Schab z żurawiną i sosem czosnkowym”
Wyróżnienie: KGW Korolówka Osada za „Polędwiczki z sarniny z sosem żurawinowym”
Wyróżnienie: KGW w Holi za „Szynkę pieczoną w chlebie”
Wyróżnienie: KGW w Dominiczynie za „Schab z cebulką i ziemniaczkami”
Napisz komentarz
Komentarze