Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Stachniuk Optyk
Reklama

Włodawa. Spotkanie autorskie z prof. Jarosławem Dumanowskim

Miłośnicy historii i dobrej kuchni będą mieć okazję, aby poznać staropolskie sekrety kuchni. 28 września w siedzibie Miejskiej Biblioteki Publicznej we Włodawie odbędzie się spotkanie autorskie z prof. Jarosławem Dumanowskim, redaktorem niezwykle cennej książki "Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wpisany do roku 1757 dnia 24 lipca".
Włodawa. Spotkanie autorskie z prof. Jarosławem Dumanowskim

Źródło: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Publikacja ta, będąca VIII tomem serii Monumenta Poloniae Culinaria, wydanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, to prawdziwa skarbnica wiedzy o staropolskiej kuchni. Zawiera unikalne przepisy i porady kulinarne spisane dla Rozalii z Zahorowskich Pociejowej, właścicielki majątków na Wołyniu i w obecnych granicach Polski.

Dzięki tej książce uczestnicy wydarzenia będą mieli okazję przenieść się w czasie i poznać smaki dawnych lat. W trakcie spotkania zostaną odkryte zapomniane receptury oraz tajniki przygotowywania potraw i ciast. Goście dowiedzą się, jak wyglądało życie w dawnej szlacheckiej kuchni.

– Wydarzenie ma na celu przybliżenie społeczności regionalnej rękopiśmiennych przepisów, które tworzą obraz dawnej sztuki kulinarnej i kultury stołu, wskazują na praktyczny charakter zbioru czerpiącego z mądrości pokoleń. Zredagowany w 1757 r. tekst zawiera m.in. kopię zaginionego Kuchmistrzostwa z ok. 1540r., receptury kuchmistrzowej koronnej z 1633 r. oraz przepisy sąsiadów, przyjaciół i lekarzy pań Zahorowskich. Opisom leczniczych właściwości jedzenia i wyrobu domowych medykamentów towarzyszą różnego typu porady gospodarskie dotyczące dobrostanu zwierząt, ogrodnictwa, sadownictwa i pszczelarstwa - mówi Dorota Redde-Sawczuk, dyrektor Miejskiej Biblioteki Publicznej we Włodawie

Prof. Dumanowski podczas spotkania, przybliży nie tylko treść książki, ale także kontekst historyczny, w jakim powstała. Będzie można dowiedzieć się, jakie produkty były dostępne w tamtych czasach, jakie potrawy były najbardziej popularne i jakie znaczenie miała kuchnia w życiu codziennym.

Nie zabraknie również ciekawostek dotyczących życia i zwyczajów szlachty. Oprócz przepisów kulinarnych, "Zbiór dla kuchmistrza tak
potraw jako ciast robienia wpisany do roku 1757 dnia 24 lipca" zawiera bowiem także porady dotyczące gospodarki, ogrodnictwa, a nawet lecznictwa.

Czytaj także:


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamareklama Bon Ton
Reklama
Reklama
Reklama