Pierwszy etap konkursu organizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa polegał na analizie zgłoszeń nadesłanych przez koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia kulinarne oraz zaprezentowanych przez panie przepisów kulinarnych na potrawę, którą chciałyby przygotować. Wszystko musiało być oparte o własną recepturę i rodzime produkty.
Gospodynie z Fajsławic zgłosiły do konkursu zupę pokrzywową, która była już wielokrotnie nagradzana na różnych festiwalach kulinarnych. Punktowane były również dotychczasowe osiągnięcia.
- Dawniej na wsiach żyło się biednie, ludzie jedli, co mieli. Jedną z tych rzeczy była nawet pokrzywa, z której m.in. robiło się zupę. Przygotowanie tej potrawy jest szybkie i proste, gdyż tej rośliny rośnie dookoła pod dostatkiem. Najpierw smaży się ją na maśle i gotuje warzywa, a potem wszystko się łączy i zabiela śmietaną. Smak można porównać do zupy szczawiowej - opowiada Krystyna Brzozowska z Gminnego Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych w Fajsławicach.
Kwalifikację "Swojakom" z Tarzymiech Trzecich zapewniły sodziaki pod pierzynką grochową z kaczką w modrej kapuście. Warto dodać, że koło gospodyń zostało utworzone 7 marca br. przez dwanaście mieszkanek. Jak mówią, są kobietami, które nie boją się nowych zadań. Wszystko robią z pasją, zaangażowaniem i uśmiechem.
- Sodziaki na słono to stary przepis jeszcze z czasów wojennych. Zaproponowałyśmy do tego masę grochową z czosnkiem i cebulą. Kaczka była natomiast jedną z ulubionych potraw ordynatów zamojskich. Do tego wszystkiego jest surówka z ciemnej kapusty z dodatkiem czerwonego wina. Awans do etapu wojewódzkiego jest dla nas dużym zaskoczeniem, gdyż działamy dopiero od kilku miesięcy. Postaramy zaprezentować się jak najlepiej - mówi Małgorzata Łagoda, przewodnicząca KGW w Tarzymiechach Trzecich.
Spośród 105 zgłoszeń komisja konkursowa wybrała najlepszą dziesiątkę, która 22 czerwca zmierzy się w etapie wojewódzkim w Nałęczowie. Najlepsza ekipa awansuje do wrześniowego finału krajowego w Poznaniu. Celem zmagań jest promowanie regionalnych potraw przygotowanych z polskich produktów. Patronat nad wydarzeniem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Napisz komentarz
Komentarze