Małżonkowie z Ksawerówki 25 czerwca gościli w porannym programie TVP3 Lublin „Między Wisłą a Bugiem”. Beata Sagan jest wiceprzewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich „Razem Lepiej” w Ksawerówce. Opowiadała o zdrowotnych właściwościach darów natury oraz o sposobach wykorzystania ich do przygotowania leczniczych syropów, nalewek i smacznych przetworów.
Przekonywała, że z kwiatów i owoców czarnego bzu, młodych pędów sosny i pokrzywy przyrządza się zdrowe soki, syropy i nalewki, które chronią i wzmacniają drogi oddechowe. Natomiast grzyby wykorzystywane są w gastronomii do przyrządzania smacznych potraw i przetworów. Z czarnych jagód, jeżyn czy poziomek robi się pyszne konfitury i dżemy.
Udział w programie był również świetną okazją do zaprezentowania smakowitych potraw z dziczyzny: pieczonego mięsa sarny, potrawki z dzika z rozmarynem i tymiankiem oraz sarniej wątróbki z grzybami, które przygotowały członkinie KGW „Razem Lepiej”.
Mariusz Sagan jako prezes Wojskowego Koła Łowieckiego 151 ŻUBR przybliżył widzom tradycję i kulturę łowiecką. Podkreślił także współpracę koła łowieckiego z gminą Fajsławice. Mówił o spotkaniach i pogadankach z uczniami gminnych szkół oraz o udziale w imprezach i konkursach.
Napisz komentarz
Komentarze