W dniach 16-19 maja w Dąbrowie Górniczej odbyło się X Euroforum Polskiego Mleczarstwa – jedna z największych imprez tej branży Polsce. Podczas forum miała miejsce XXV Krajowa Ocena Serów i Twarogów.
Oceny dokonały powołane decyzją Zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy zespoły arbitrów i komisja superarbitrów, której przewodniczył prof. dr hab. Bogusław Staniewski.
Produkt SM Bieluch w Chełmie otrzymał medal za zajęcie pierwszego miejsca w kategorii: serki twarogowe homogenizowane produkowane metoda wirówkową i ultrafiltracji.
W sumie produkty oceniane były w 13 kategoriach: sery holenderskie, szwajcarskie i szwajcarsko – holenderskie, nalewane (tylżycki i pochodne), pleśniowe (z porostem i przerostem), o okresie dojrzewania powyżej 3 miesięcy (w tym typu szwajcarskiego, włoskiego do tarcia), sery pozostałe (w tym cheddar, mozzarella, sery w solance, sery smażone), twarogi produkowane metodą tradycyjną, twarogi produkowane wg technologii z zastosowaniem nowoczesnych technik produkcyjnych, serki twarogowe ziarniste, serki twarogowe homogenizowane produkowane metoda wirówkową i ultrafiltracji, pozostałe sery twarogowe, sery topione oraz mleczne nowości rynkowe – XI edycja konkursu „Produkt Mleczny Roku 2017”.
Spółdzielnię Mleczarską Bieluch w Chełmie na euroforum reprezentował Janusz Mojak, prezes zarządu.
Wprowadzenie na rynek nowego produktu nie jest sprawą łatwą, zwłaszcza, że konkurencja jest bardzo duża. Nam się to udało – przyznaje z satysfakcją prezes Janusz Mojak. Wymagało to dostosowania linii produkcyjnej, opracowania technologii, strategii wejścia na rynek. Wysiłki się opłaciły. Znalazło to odzwierciedlenie w ocenie jurorów. Mamy nadzieję, że docenią go również konsumenci, którym życzymy „smacznego” – dodaje prezes.
Serek śmietankowy – kanapkowy Bieluch to serek smarowny, typu philadelphia. Jest to naturalny i niskokaloryczny produkt. Zawiera jedynie 14 proc. tłuszczu, podczas gdy inne produkty tego typu 26-28 proc. tłuszczu. Serek nie posiada konserwantów, ani zagęstników. W swoim składzie ma dietetyczną sól z Wieliczki, o obniżonej zawartości sodu i podwyższonej zawartości potasu, co jest szczególnie ważne dla osób z nadciśnieniem tętniczym.
Napisz komentarz
Komentarze