Organizatorem było Koło Gospodyń Wiejskich w Wólce Orłowskiej oraz Samorządowy Ośrodek Kultury i Sportu w Izbicy. Wydarzenie to od zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem, zarówno wśród mieszkańców, jak i przyjezdnych.
- W tym roku zgłosiło się jedenaście kół. Komisja miała bardzo trudne zadanie, ponieważ wszystkie potrawy były pięknie przygotowane. Były bardzo smaczne, więc postanowiono, że w tym roku przyznane zostaną trzy równorzędne pierwsze miejsca dla gospodyń z Romanowa, Wólki Orłowskiej i Wirkowic. Pozostałe KGW, które wzięły udział w konkursie, zdobyły drugie miejsce - mówi Joanna Szymaniak, dyrektor Samorządowego Ośrodka Kultury i Sportu w Izbicy.
Pierogi z Wólki Orłowskiej zostały wykonane z soczewicą, wędzonym serem i suszonymi pomidorami. Te z Romanowa były ze śliwką i kokosem. Gospodynie z Wirkowic postawiły w tym roku na gruzińskie chinkali z mięsem. Swoje pierogi prezentowały również gospodynie z: Kryniczek, Tarnogóra Kolonii, Izbica, Tarnogóry, Ostrzycy, Tarzymiech Trzecich, Dworzysk i Stryjowa.
Ale pierogi to nie wszystko, co można było dostać na festiwalu. Na uczestników imprezy czekało wiele innych atrakcji. W programie znalazły się konkursy dla dzieci i dorosłych. Można było również podziwiać wystawę rękodzieł. Przewidziano także degustacje tych pysznych pierogów.
Nie zabrało dobrej muzyki. Na scenie wystąpiła kapela Stryjowiacy, a zaraz po nich odbyły się występy dzieci i młodzieży. Na koniec na uczestników imprezy czekało wspólne biesiadowanie.
Czytaj także:
- Powiat krasnostawski. Znamy wyniki kulinarnej Bitwy Regionów w Rudniku [ZDJĘCIA]
- Krasnystaw. Stworzyli lapidarium z pruskimi tablicami
- Krasnystaw. Powiat zaprasza na Eko Piknik z kulturą węgierską
- Krasnystaw. Nakręcili dokument o własnym projekcie filmowym
Napisz komentarz
Komentarze