Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Stachniuk Optyk
Reklama baner reklamowy

Gm. Leśniowice. KGW Leśniczanki wygrały powiatową Bitwę Regionów [ZDJĘCIA]

Czwartego września nad zalewem Maczuły już zorganizowano powiatową Bitwę Regionów, konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich, organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy wsparciu gminy Leśniowice. Ogłoszono na niej wszystkich zwycięzców powiatu chełmskiego.
Gm. Leśniowice. KGW Leśniczanki wygrały powiatową Bitwę Regionów [ZDJĘCIA]

Źródło: Samorządowy Ośrodek Kultury w Leśniowicach

W konkursie przeprowadzonym podczas Pikniku z Produktem Polskim nad zalewem Maczuły w Horodysku udział wzięło sześć kół gospodyń wiejskich. Zwyciężyły panie z KGW Leśniczanki. Jurorom najbardziej posmakowały "pierogi Tereski po leśniowsku”.

- Mąka, sól i woda to absolutna podstawa, bez nich nie byłoby tych pysznych pierożków. Nadzienie do nich tworzy się równie łatwo. Robi się je podobnie jak placki ziemniaczane, poprzez starcie składników na drobnej tarce. Następnie należy to wszystko wrzucić na patelnię wraz z cebulką, słoninką, solą i pieprzem ziołowym. Trzeba również pamiętać, że ziemniaki muszą być dokładnie wysmażone, aby nie było żadnych surowych - mówi Teresa Świerkowska, autorka zwycięskich pierogów.

- To wielopokoleniowa tradycja. Gdy brakowało kiedyś żywności, a w domu były tylko ziemniaki i mąka, to właśnie takie pomysły się rodziły, dokładnie tak, aby było smacznie, a równocześnie tanio - dodaje.

Jak się okazuje, KGW Leśniczanki były już nagradzane za swoje pyszne dania.

- Zdobyłyśmy kiedyś nagrodę za ciasto z kaszą. Jednak jeszcze nigdy nie byłyśmy nagradzane za nasze pyszne pierożki, więc jestem tym bardziej zadowolona i dziękuję serdecznie komisji za to, że przyznała nagrodę właśnie nam - podkreśla pani Teresa.

Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej, rodzimego folkloru, chęci promocji polskiej żywności oraz szerzenia patriotyzmu konsumenckiego. Każde z kół, które zgłosiło się do „kulinarnej bitwy”, miało przygotować tradycyjną potrawę charakterystyczną dla swojego regionu.

Drugą nagrodę zdobyło KGW w Pliskowie za "forszmak w koszyczku”. Trzecie miejsce przypadło KGW Na Dolince w Kumowie Majorackim za "nadziewaną gęś babci Jadzi z tłuczonymi ziemniakami”. Wyróżnienia powędrowały do gospodyń z Wólki Kańskiej, Horodyska i Chylina.

Czytaj także:

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklamareklama Bon Ton
Reklama
Reklama
Reklama