Już 24 czerwca, o godzinie 16 w Ośrodku Trzech Kultur w Majdanie Ostrowskim rozpocznie się Biesiada Majdańska. Wydarzenie to będzie podsumowaniem pierwszego etapu projektu. Wystawione zostaną wszystkie przygotowane na warsztatach wyroby i smakołyki, a goście będą mogli ocenić ich smak.
Do tej pory udało się przeprowadzić pierwsze warsztaty ceramiczne, wokalne oraz tworzenia rękodzieła.
Na warsztatach „Wieńce, wianki, wianeczki" sztuki wicia wianków uczy Irena Zdebska-Blim - twórczyni ludowa związana z Hrubieszowskim Domem Kultury, specjalistka od tworzenia tradycyjnej palmy wielkanocnej i wieńców dożynkowych.
Warsztaty „Pieśni Ziemi Wojsławickiej" prowadzi natomiast Agnieszka Szokaluk-Gorczyca, która od 2000 r. zajmuje się badaniem, dokumentacją i popularyzacją tradycyjnych śpiewów ziemi lubelskiej.
Natomiast tajniki tworzenia ceramiki zdradza Sylwia Jasiuk, artystka, animatorka kultury, członkini Klubu Twórców Ludowych przy Krasnostawskim Domu Kultury, promotorka i liderka wielokierunkowych działań edukacji kulturalnej, zwłaszcza w małych miejscowościach zagrożonych wykluczeniem. Ma własną pracownię ceramiczną „Piwnica z PASJĄ" w Wojsławicach.
Już wkrótce odbędą się też warsztaty masarskie, które poprowadzi Mariusz Bucior, certyfikowany Mistrz Wędliniarstwa, który od 23 lat pracuje w Zakładzie Przetwórstwa Mięsnego w Hrubieszowie. Obecnie Bucior jest kierownikiem tego zakładu. Zajmuje się produkcją wędlin wieprzowych i drobiowych. Warsztaty zaplanowano na 20 czerwca na godzinie 10:00 oraz 23 czerwca na 8:00.
Będzie też nauka wypieku tradycyjnego chleba na zakwasie (23 czerwca od godziny 16:00), a poprowadzi ją Elżbieta Sapiecha-Nizio - mistrz kucharski, szkoleniowiec, z zamiłowania poszukuje starych receptur i przepisów. Jest jednocześnie prezesem Spółdzielni Socjalnej Wojsławianka.
Realizacja tego projektu możliwa jest dzięki dofinansowaniu, jakie jednostka otrzymała ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: EtnoPolska. Edycja 2023.
Czytaj także:
Napisz komentarz
Komentarze