Milena Lis, Ewelina Perestaj, Aleksandra Skubisz i Maja Wieleba z sukcesami reprezentowały swoją szkołę w wieloetapowym międzynarodowym konkursie na innowację i kreatywność zorganizowanym przez EIT Food i JA Europe.
– Celem inicjatywy, jaką jest Foodathon, jest umożliwienie młodym innowatorom z Europy i Afryki opracowania pomysłów odpowiadających na współczesne wyzwania rolno-spożywcze na świecie, a tym samym udziału w transformacji systemów żywnościowych. Ponadto konkurs koncentruje się na budowaniu umiejętności przedsiębiorczych młodych ludzi oraz współpracy w międzynarodowych zespołach – przekazała nam Sylwia Wójcik-Wilkołazka, opiekunka dziewczyn, a na co dzień ich nauczycielka podstaw przedsiębiorczości.
Do rywalizacji w czasie finałowej gali międzynarodowego konkursu projektowania koncepcyjnego stanęło ponad 500 osób z różnych krajów europejskich i afrykańskich. Podczas przygotowywania propozycji swoich rozwiązań uczestnicy tworzyli międzykontynentalne zespoły. Po 25 dniach zawodów i przejściu kolejnych etapów drużyna z krasnostawskiego, wspólnie ze swoimi rówieśnikami z Turcji zakwalifikowała się do ścisłego finału konkursu. Uznanie zyskał ich projekt aplikacji mobilnej pod nazwą Hold (on) Water. Jej zadaniem jest kalkulowanie ilości wody potrzebnej do produkcji posiłków.
Czytaj także:
- Gm. Fajsławice. Zderzenie na krajówce. Dwie kobiety zabrane do szpitala
- Złote i Diamentowe Gody w gminie Fajsławice [ZDJĘCIA]
- Gm. Izbica. Uroczystości rocznicowe zorganizowali w Tarnogórze
- Powiat krasnostawski. Obchody Narodowego Dnia Niepodległości [ZDJĘCIA]
- Gm. Rudnik. Wjechał w zaparkowane auto. Jechał pijany. Nie pierwszy już raz
Napisz komentarz
Komentarze