Więcej A niż marchewka
Trudno znaleźć inny pokarm bogatszy w beta-karoten, który przekształca się w organizmie w witaminę A. Beta-karoten to silny antyoksydant, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie się organizmu i wieloma groźnymi chorobami.
Walczą ze złymi cukrami
Słodkie ziemniaki posiadają niski indeks glikemiczny i dostarczają solidną porcję błonnika (jeden duży batat to 5.9 g błonnika tj. 24% dziennego zapotrzebowania). Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym są wchłaniane wolniej. Pomagają kontrolować apetyt i opóźniać pojawienie się uczucia "ssania w żołądku".
Dobre na stres i depresję
Bulwy batatów zawierają witaminy z grupy B, takie jak: tiamina (witamina B1), biotyna (witamiina H lub B7), kwas pantotenowy (witamina B5), pirydoksyna (witamina B6), niacyna i ryboflawina. Związki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Są szczególnie polecane przy zaburzeniach na tle nerwowym oraz przy zwiększonym stresie i wysiłku fizycznym. Z kolei witamina B2 (ryboflawina) bierze udział w procesie wytwarzania ATP, czyli produkcji energii. Jest również obecna przy regeneracji glutationu – podstawowej substancji odtruwającej organizm. Pirydoksyna natomiast jest potrzebna między innymi do utrzymania równowagi hormonalnej i złagodzenia objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
Zwiększają odporność
Oprócz beta-karotenu bataty są bogatszym źródłem witaminy C, E, K i wapnia, żelaza i potasu w porównaniu z białymi ziemniakami. A organizm odżywiony w mikroelementy, to organizm silniejszy w walce z wirusami.
Uwaga! Niewskazane dla...
Bataty zawierają szczawiany i choć nie ma ich tak dużo jak w szpinaku, burakach czy rabarbarze, osoby mające problemy z pęcherzem żółciowym lub nerkami, powinny jeść je w mniejszych ilościach. Szczawiany mogą również utrudniać absorpcję wapnia w organizmie.
Podobne artykuły:
Napisz komentarz
Komentarze