A (beta-karoten) - jest silnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki, które uszkadzają wzrok; ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania fotoreceptorów siatkówki oka odpowiedzialnych za widzenie w dzień i po zmroku, zbyt mała jej ilość prowadzi do tzw. kurzej ślepoty. Zawiera ją: marchew, warzywa ciemno-liściaste, pomidory, brzoskwinie.
C – jej niedobór w diecie powoduje kruchość naczyń spojówki, co może prowadzić do wylewów i krwotoków uszkadzających wzrok. Zawiera ją: natka pietruszki, warzywa kapustne, papryka, czarne porzeczki, truskawki, kiwi, cytrusy.
E – zwiększa wchłanianie beta-karotenu w jelicie cienkim. Zawierają ją: oleje roślinne (głównie słonecznikowy), pestki słonecznika, dyni, orzechy, sezam.
Antocyjany - regenerują występujące w oku enzymy, które zostały uszkodzone przez wolne rodniki, uszczelniają naczynia krwionośne oka, zmniejszają krzepliwość krwi, dzięki czemu gałka oczna jest lepiej ukrwiona i odżywiona, powodują poprawę komfortu widzenia osób krótkowzrocznych. Zawierają je: borówki, czarne jagody, aronia, wiśnie, żurawiny, truskawki, owoce czarnego bzu.
Minerały – zwalczają wolne rodniki, dzięki cynkowi rozróżniamy odcienie szarości i widzimy po zmierzchu, a miedź zapewnia odpowiednią trwałość naczyń krwionośnych oka.
Cynk - ryby, jaja, pieczywo pełnoziarniste
Miedź – owoce morza, orzechy, awokado
Mangan – orzechy, ciemne pieczywo, fasola, groch, czarne jagody
Selen – ryby morskie, owoce morza, orzechy, kiełki pszenicy, czosnek, cebula
Luteina - jarmuż, szpinak, natka pietruszki, sałata, żółte warzywa
Zeaksantyna - pomarańczowe i zielone warzywa, nektarynki, jeżyny, agrest, awokado
Zapobiegają wadom i chorobom oczu, takim jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej, które jest główną przyczyną ślepoty u osób starszych.
(za: www.poradnikzdrowie.pl)
Napisz komentarz
Komentarze