Mikroalgi są to prymitywne organizmy wodne, będące na pograniczu królestwa roślin i zwierząt. Naukowcy zaliczają je do najstarszych form życia. To źródło składników odżywczych. Specjaliści od żywienia twierdzą, że spirulina i chlorella są najbogatszym, pełnowartościowym źródłem białka, prowitaminy A i chlorofilu.
Cudowne właściwości
- spirulina i chlorella zawierają w sobie dużo chlorofilu, beta-karotenu, kwasów omega-3, GLA oraz nukleinowych (RNA i DNA) wspomagających odnowę komórek i opóźniających procesy starzenia;
- stosowanie ich korzystnie wpływa na zdrowie fizyczne i psychiczne;
- usuwają z organizmu metale ciężkie, odtruwają go;
- mają właściwości antynowotworowe;
- stosuje się je w diecie dla sportowców i osób osłabionych.
Moc białka
Według badań białko zawarte w mikroalgach jest cztery razy lepiej przyswajalne niż białko pochodzące z wołowiny. Spirulina zawiera prawie trzy razy więcej białek niż wołowina. Mikroalgi, w przeciwieństwie do mięsa, nie zakwaszają organizmu, co jest korzystne dla zdrowia.
Chlorella bogata w zdrowe tłuszcze
Chlorella posiada nieco mniej białka, jest jednak bogatsza w kwasy tłuszczowe i nukleinowe. Jest bardzo dobra w przypadkach zaburzeń poziomu cukru we krwi – cukrzycy, hipoglikemii, depresji maniakalnej.
Na apli:
Proszek lub tabletki
Najpopularniejsza jest suszona postać mikroalg – w formie zielononiebieskiego proszku lub tabletek. Możemy je kupić w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością bądź też zamówić przez internet.
Podobne tematy:
Napisz komentarz
Komentarze