Herbata latem nie tylko gasi pragnienie, ale także uzupełnia płyny w organizmie. Podczas upałów najlepiej pić różne rodzaje herbat – czarną, zieloną, herbatki owocowe, czerwone. Herbatą słodką i miętowa raczą się np. mieszkańcy ciepłych rejonów, np. państw arabskich, a także Kazachstanu czy Rosji.
Kiedy jest gorąco, nie można dopuścić do odwodnienia organizmu. Trzeba pić 2-3 litry płynów. Podczas pocenia się "odpływają" z nas woda i sole mineralne, głównie sód i potas, których brak może doprowadzić do zachwiania stanu równowagi organizmu. Konsekwencją jest m.in. osłabienie układu krwionośnego (podniesienie ciśnienia krwi, zwiększenie ryzyka wystąpienia zawału czy udaru) i obciążenie układu nerwowego (zmniejszenie koncentracji, apatia). Dobrze także pić wodę wysokozmineralizowaną lub średniozmineralizowaną, która zawiera wysokie stężenie składników mineralnych, zwłaszcza takich jak magnez i wapń. Do szklanki wody mineralnej warto dodać plasterek cytryny, listek melisy lub mięty.
Ciekawy temat:
Napisz komentarz
Komentarze