Pasteryzowanie jest techniką konserwacji i służy przedłużeniu trwałości przetworów. Polega ono na podgrzaniu i utrzymaniu temperatury pomiędzy 60 a 100 stopni C przez pewien czas, który zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania. Pasteryzować możemy poprzez gotowanie lub w piekarniku.
Przygotuj słoiki i zakrętki
1. Sprawdź, czy słoiki nie są uszkodzone, nadbite
2. Umyj i wyparz
Przełóż przetwory i zamknij słoiki
1. Napełnij słoiki przetworami (jeśli są gotowane, to oczywiście gorącymi), ale pozostaw 1-2 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi
2. Dokładnie wycieramy krawędzie papierowym ręcznikiem
3. Żeby słoik dobrze się zamknął, nalej do zakrętki pół łyżeczki spirytusu, podpal i płonącą zakręć na słoiku.
4. Przetwory wymagające pasteryzacji wstaw do garnka lub piekarnika
Pasteryzacja poprzez gotowanie
1. Na dno dużego garnka połóż specjalną dziurkowaną wkładkę lub ściereczkę, aby zapobiec popękaniu słoików
2. Słoiki nie mogą do siebie dotykać
3. Wlej wodę do 3/4 wysokości słoików. Woda musi mieć temperaturę zbliżoną do zawartości słoików
4. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu
5. Pasteryzuj tyle, ile wymaga dany produkt (np. kompoty, surowe warzywa do 30 min, dżemy i soki ok. 15 min), czas licz od zagotowania wody
6. Wyjmij słoiki i ustaw dnem do góry, żeby sprawdzić szczelność, zakrętka powinna być lekko wklęsła
Pasteryzacja w piekarniku
1. Ułóż słoiki na blaszce wyłożonej gazą lub ściereczką, nie mogą się stykać ani dotykać ścianek piekarnika
2. Wstaw do piekarnika (zimne słoiki do zimnego piekarnika, a jeszcze gorące do nagrzanego)
3. Nagrzewaj piekarnik do 120-130°C
4. Po wyłączeniu piekarnika zostaw w nim przetwory na pół godziny, żeby przestygły
5. Ostudzone przetwory ustaw do góry dnem, by sprawdzić, czy są szczelnie zamknięte.
Podobne tematy:
Napisz komentarz
Komentarze