Uczestników warsztatów powitała wicedyrektor szkoły Anna Kowalik. Obecnych było 20 uczniów z klas pierwszych, drugich i trzecich kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Justyna Marciniak i Magdalena Smolira z Agencji Rynku Rolnego i nauczyciele przedmiotów zawodowych. Zajęcia prowadził kucharz Artur Wawer z firmy Awangarda.
- Celem warsztatów było zapoznanie uczniów ze sposobami wykorzystania regionalnych wyrobów i lokalnych surowców. Zajęcia przyczyniły się do pogłębienia tożsamości regionalnej młodzieży oraz integracji środowiska szkolnego. Pod okiem doświadczonego szefa kuchni uczniowie przygotowali ciekawe potrawy - opowiada Anna Kowalik.
Uczniowie przyrządzali: krem z dyni ze świeżym imbirem, zupę cebulową z serem korycińskim, pierogi z gęsiną i kaszą gryczana z kwaśną śmietaną, tradycyjny makaron z sosem kurkowym, kurczaka gotowanego w niskiej temperaturze, roladki wieprzowe z ogórkiem kiszonym i boczkiem oraz surówkę z marchewki z czarnym sezamem. Po części oficjalnej spotkania odbyła się prezentacja dań i degustacja potraw.
Napisz komentarz
Komentarze