- - Mają w sobie dużo cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełnią niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie.
- - Łagodzą dyskomfort w jelitach. Będą pomocne także przy biegunce. Zawierają sporo błonnika, który usprawnia pracę jelit, jednocześnie oczyszczając je. Dzięki temu zmniejszają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy.
- - Oprócz sporej dawki potasu (regulującego ciśnienie krwi u osób ciepiących na nadciśnienie) zawierają witaminy PP, B1, B2 i A, a także żelazo, fosfor oraz magnez. Pomagają zapobiegać miażdżycy, hamując powstawanie zakrzepów w naczyniach krwionośnych.
- - Zawierają także mnóstwo antyoksydantów, które zwiększają odporność organizmu na rozmaite choroby. Zawierają naturalne salicylany działające jak aspiryna, łagodzą ból, pomagają obniżyć gorączkę i zwalczać stany zapalne.
- - Zwiększają odporność, pomagają wzmacniać kości i zwalczać osteoporozę.
Daktyle – słodkie zdrowie
Daktyle to wyjątkowo zdrowa przekąska. Są smaczne i mają bardzo dużo właściwości. Doceniają je nawet sportowcy.
- 17.08.2018 12:19 (aktualizacja 16.08.2023 01:17)
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze