Każdy z nas ma inny odcień zębów, zależy on od grubości i zabarwienia zębiny oraz szkliwa. Jedni od urodzenia mają bardziej żółte, inni białe, które przebarwiają się wraz z wiekiem. Barwa zębów zależy od naszych wewnętrznych predyspozycji oraz przyczyn zewnętrznych, związanych z naszym trybem życia, higieną i dietą.
Umiar przede wszystkim
Nawet zdrowe produkty mogą powodować problemy z uzębieniem, jeśli zjadamy ich zbyt dużo. Spożywanie dużej ilości kwaśnych jabłek może uszkodzić szkliwo, natomiast mleko krowie może wypłukiwać wapń z zębów.
Owoce zdrowe, ale kolorowe
Największe spustoszenia na kolorze naszych zębów robią bardzo zdrowe owoce, warzywa i świeże soki, których latem nie brakuje w naszej diecie. Zawierają: chromogeny (to substancje, które są bezbarwne, ale po zajściu odpowiedniej reakcji chemicznej przekształcają się w barwiące pigmenty), taniny (to żółte lub brązowe związki pochodzenia roślinnego, które intensywnie barwią zęby) i kwasy (to związki chemiczne, które osłabiają szkliwo, pod ich wpływem szkliwo zębów staje się miękkie i szorstkie, w efekcie zęby są bardziej narażone na przebarwienia i trudniej je usunąć).
Leśne farbki
Na liście barwiących produktów znajdują się w zasadzie wszystkie owoce leśne zawierające chromogeny m.in. jagody, borówki, jeżyny oraz ciemne owoce mające w składzie taniny: wiśnie, granaty i winogrona. Silne naturalne barwniki mogą powodować zmianę koloru szkliwa.
Cytrusy mają kwas
Powinniśmy także uważać na cytrusy, które - na skutek działania kwasów w nich zawartych - uszkadzają szkliwo. Należy pamiętać, że bezpośrednio po ich zjedzeniu nie wolno myć zębów. Zwłaszcza porzeczki zawierają w sobie kwasy owocowe, które zmiękczają szkliwo. Umycie zębów zaraz po ich degustacji mogłoby dodatkowo je uszkodzić.
Buraczani malarze
Wśród warzyw uwagę powinniśmy zwrócić na buraki - powodują one przebarwienia ze względu na swój ciemnoczerwony kolor. Zęby przebarwia również kapusta czerwona i warzywa zawierające karoteny (pomarańczowo-czerwone barwniki roślinne) jak na przykład marchew czy pomidory.
Wino też przebarwia
Czerwone wino osadza się na naszych zębach ze względu na swój ciemnoczerwony kolor. Zawiera ono w sobie dużo kwasów owocowych, powodujących erozję szkliwa oraz intensywne, naturalne barwniki, które zmieniają jego kolor. Aby zneutralizować jego działanie, warto podczas picia przegryzać żółty ser, który jest źródłem wapnia i dodatkowo stymuluje produkcję śliny. Choć mogłoby się wydawać, że białe wino jest mniej szkodliwe, nic bardziej mylnego. Ma ono wyższy poziom kwasowości i zawiera barwiące taniny.
- Struktura szkliwa zmienia się wraz z wiekiem i pod wpływem naszych nawyków. Z biegiem lat szkliwo jest coraz bardziej porowate, więc różnorodne substancje łatwiej docierają do szczelin i mikroskopijnych pęknięć i o wiele trudniej je stamtąd usunąć. Tworzą się zatem przebarwienia. Regularne spożywanie zbyt dużej ilości produktów zawierających wspomniane wcześniej substancje odbija się na estetyce naszych zębów, tworząc przebarwienia trudne do usunięcia – wyjaśnia lek. dent. Agata Pleszyniak z Kliniki Implantologii i Stomatologii Estetycznej.
Uwaga! Jeśli chcemy zabezpieczyć nasze zęby przed przebarwieniami:
- myjmy je 30 minut po jedzeniu, nie wcześniej w przypadku spożycia produktów zawierających kwasy, ponieważ uszkadzamy wówczas szkliwo;
- jeśli nie mamy możliwości umycia zębów, warto je przepłukać wodą, zredukujemy w ten sposób ilość niekorzystnych substancji, które osadzają się na szkliwie;
- możemy pić barwiące napoje przez słomkę, wówczas napój nie ma kontaktu z naszym uzębieniem, redukujemy tym samym kontakt zębów ze środkami barwiącymi i kwasami;
- neutralizujmy działanie kwasów poprzez żucie gumy;
- pamiętajmy o nitkowaniu, ponieważ szkodliwe substancje gromadzą się między zębami i przy linii dziąseł co zwiększa ryzyko pojawienia się przebarwień.
Napisz komentarz
Komentarze