Okazuje się, że najdłużej żyli ci, którzy przyjmowali średnie ilości węglowodanów – około połowy dziennego kalorycznego zapotrzebowania. Ci, którzy ponad 70% swojej energii brali z tego źródła, lub poniżej 40%, umierali znacznie wcześniej. Czyli należy jeść węglowodany, ale nie za dużo i nie za mało – tak w sam raz – donosi fokus.pl.
Węglowodany są głównym źródłem energii, zwłaszcza dla naszego mózgu, dlatego bardzo istotne jest, aby nasza dieta dostarczała ich odpowiednią ilość do naszego organizmu. Węglowodany znajdziemy przede wszystkim w produktach zbożowych, a także w suchych nasionach roślin strączkowych. Mniejszych ilości dostarczają owoce, a także warzywa. Źródłem węglowodanów są także słodycze i ciastka, jednak należy się ich wystrzegać, bo choć co prawda dostarczają energii, to brak w nich wartościowych składników odżywczych.
Teraz czytane:
Napisz komentarz
Komentarze