Wśród ulubionych warzyw Polaków prym wiodą pomidory, wskazywane przez 58% respondentów.
Wysoką pozycję zajmuje też marchewka, po którą sięga połowa ankietowanych.
W czołówce znajdują się również:
- ogórki,
- ziemniaki
- kapusta.
Najrzadziej natomiast goszczą w naszym jadłospisie jarzyny takie jak:
- kapary,
- jarmuż,
- bakłażany,
- karczochy,
- ciecierzyca
- soczewica,
na które decyduje się mniej niż 3% badanych.
- Wyniki potwierdzają, że Polacy szczególnie cenią dobrze im znane, krajowe produkty. Od lat stanowią one solidną bazę dla przygotowywanych przez nich potraw. I choć trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez takich warzyw jak: ziemniaki, marchew, cebula, papryka czy buraki, starajmy się uwzględniać w diecie również inne niezwykle wartościowe, a rzadziej wykorzystywane jarzyny, np. por, seler, cukinię, groch, dynię czy bób, wybierane przez mniej niż 10% ankietowanych – zachęca Agnieszka Falba-Gałkowska, dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii.
Napisz komentarz
Komentarze