- Kwiaty czarnego bzu mają właściwości napotne i przeciwgorączkowe.
- Działają moczopędnie, uszczelniają ściany naczyń włosowatych i poprawiają ich elastyczność.
- Stosuje się je także do płukania chorego gardła i okładów przy zapaleniu spojówek.
- Owoce czarnego bzu zawierają: m.in. kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo witaminy C i prowitaminy A) i sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza).
- Powidełka z bzu pomocne są przy wrzodach i zaparciach.
- Te owoce należą do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny.
- Stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także jako pomocniczy lek przeciwbólowy w nerwobólach i rwie kulszowej.
- Wykazują właściwości antyoksydacyjne, czyli mają zdolność do wiązania wolnych rodników.
- Czarny bez w postaci świeżych naparów to doskonały kosmetyk na problemy związane ze stanami zapalnymi oczu, cieniami i obrzękami pod powiekami.
- Zalecane są także przy skórze z wypryskami i trudno gojących się ranach.
Powidełka z owoców bzu czarnego
1 kg owoców, około 400 g cukru, odrobina wody i sok z cytryny. Gotujemy do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Pestki możemy w międzyczasie przecedzić przez sitko.
Syrop z kwiatów bzu czarnego
20-40 kwiatów zalewamy syropem otrzymanym przez zagotowanie 1 kg cukru z 1 litrem wody i plastrami cytryny. Pozostawiamy na 2 dni, mieszając raz dziennie po czym filtrujemy i zagotowujemy sok przed przelaniem do wyparzonych butelek.
Sok z owoców czarnego bzu
Owoce czarnego bzu wrzuć do garnka i czekaj, aż puszczą sok, rozetrzyj je na miazgę i przeciśnij przez gazę. Zagotuj sok z miodem (1 część miodu na 10 części soku).
Uwaga!
Surowe owoce bzu czarnego są szkodliwe dla zdrowia, ponieważ zawierają sambunigrynę oraz prunazynę. To substancje, które mogą wywołać zatrucie objawiające się nudnościami, a w cięższych przypadkach także wymiotami. Po obróbce termicznej (gotowanie) lub ususzone pozbawione są tych związków, dlatego można je bezpiecznie spożywać.
Napisz komentarz
Komentarze