Harissa
Przyprawa z Tunezji i Libii. Ostra pasta, do której przygotowania wykorzystuje się m.in. paprykę chili, czosnek, kmin rzymski, kminek i kolendrę. Dobra do dań smażonych lub pieczonych w oleju, lub w oliwie z oliwek. Harissa dobrze komponuje się z rybami i mięsem.
Pieprz syczuański
Przyprawa azjatycka. Ma specyficzny, wyrazisty aromat z nutą cytrynową. Doskonale pasuje do mięs. Azjaci chętnie go podprażają, by mocniej wydobyć aromat. Nadaje się do przyprawiania oliwy, którą dodajemy do sałatek.
Sól wędzona
Ma wyjątkowy, dość dymny i korzenny aromat. To dobry dodatek do pieczonych warzyw, ale pasuje też do serów. Może dodawać smaku wędzonki, dlatego stosują ją często weganie, by zróżnicować swoje danie.
Trybula ogrodowa
Ma charakterystyczny aromat, przypominający odrobinę zapach anyżu. Niektórzy stosują ją jako zamiennik pietruszki. Doskonała też do drobiu i surówek.
Garam masala
Ma mocny ostry smak. W jej skład wchodzą zioła: kmin rzymski, goździki, kolendra, pieprz czarny, kardamon, liść laurowy, cynamon, pieprz kajeński, gałka muszkatołowa. Dobra do mięsa, sosu pomidorowego, potraw z curry.
Podobne artykuły: Zbawienne właściwości herbaty [CZYTAJ]
Napisz komentarz
Komentarze