Pełna witamin
- poprawia odporność, ponieważ ma dużo witaminy C;
- zawarte w niej witaminy z grupy B wykazują właściwości dotleniające i niwelują szkodliwe działanie alkoholu;
- ma w sobie witaminy E, P oraz beta-karoten;
- jest pełna składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, potasu;
- dużo jest w niej siarki, pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci.
Warto wiedzieć!
- obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca;
- poprawia stan skóry, zawarty w niej kwas askorbinowy bierze udział w tworzeniu kolagenu;
- pomaga w utrzymaniu poziomu glukozy we krwi na stałym poziomie, co zapobiega wystąpieniu cukrzycy i zespołu metabolicznego;
- ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu pomaga zwalczać stany zapalne w organizmie;
- kapusta kiszona może regulować temperaturę ciała, obniża za wysoką i podnosi za niską,
- sok z kapusty kiszonej łagodzi kaszel, pobudza wydzielanie soków trawiennych;
- dobrze wpływa na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu, reumatyzm, gościec oraz miażdżycę;
- oczyszcza organizm,
- sprzyja profilaktyce i zwalczaniu chorób nowotworowych, jedzenie przynajmniej raz w tygodniu kapusty (zarówno w postaci surowej i kiszonej) obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego.
Doskonała na odchudzanie
Kapusta kiszona ma niską wartość energetyczną -100 g kapusty dostarcza jedynie 16 kcal. Zawiera natomiast dużo błonnika pokarmowego, co sprzyja trawieniu i daje wrażenie sytości, dzięki czemu nie czujemy głodu. Możemy się nią zatem zajadać podczas odchudzania.
Zbawienne działanie czerwonokrzewu afrykańskiego [CZYTAJ]
Napisz komentarz
Komentarze