Jesienią choroba wrzodowa żołądka szczególnie się nasila. Odczuwamy wtedy: bóle brzucha, nudności, wymioty i zgagę. Środki farmakologiczne czasami nie wystarczą, by pozbyć się przykrych dolegliwości. Warto je łagodzić, stosując odpowiednią dietę. Niesprawny przewód pokarmowy jest w tym czasie wyjątkowo wrażliwy.
- Dieta dla wrzodowców musi neutralizować sok żołądkowy oraz nie drażnić błony śluzowej żołądka. Produkty spożywcze nie powinny zalegać długo w żołądku i powinny być łatwostrawne.
- Należy unikać produktów z dużą zawartością błonnika pokarmowego: grubych kasz, razowego pieczywa, razowych makaronów, orzechów, pestek, nasion roślin strączkowych, surowych warzyw i owoców.
- Należy wyeliminować takie produkty jak: kawa, mocna herbata, alkohol, napoje gazowane, esencjonalne buliony i rosoły, kwaśne owoce, nierozcieńczone soki owocowe i warzywne, produkty marynowane, wędzone, smażone, pikantne, kwaśne oraz zbyt słone.
- Niewskazane są również kwaśne owoce, owoce marynowane, owoce suszone, soki owocowe i warzywne, potrawy wędzone i marynowane oraz pikantne. Odstawmy: kapustę, cebulę, czosnek, por, ogórki, grzyby, a także dodatki takie jak: ostre sosy, keczup, ocet, musztarda.
- Potrawy nie mogą być zbyt zimne ani zbyt gorące, żeby nie drażniły żołądka.
- Gdy dolegliwości są duże, posiłki powinny mieć konsystencję papki, aby ograniczyć żucie, które wzmaga wydzielanie soków żołądkowych.
- Potrawy należy przyrządzać z jak najmniejszą ilością tłuszczu - gotowane na parze lub w wodzie oraz duszone, rzadziej pieczone w pergaminie.
- Warzywa i owoce powinny być gotowane lub pieczone, początkowo podawane w postaci rozdrobnionej lub przetartej.
Posiłki należy jeść nieduże 5-6 razy dziennie systematycznie co 2-3 godziny. Ostatni posiłek powinniśmy jeść godzinę przed snem, by uniknąć głodowych bóli nocnych.
Napisz komentarz
Komentarze