Kawa zielona nazywana jest też kawą surową. W przeciwieństwie do czarnej nie jest poddawana procesowi palenia, dzięki czemu zachowuje wiele cennych dla organizmu składników oraz jasny kolor. Tak jak kawa palona zawiera kofeinę, ale w porównaniu do niej jest znacznie łagodniejsza w smaku, nie podrażnia więc żołądka.
Jakie właściwości ma zielona kawa?
- zmniejsza łaknienie i napady głodu oraz ogranicza wchłanianie cukru przez organizm, pomaga więc w odchudzaniu;
- zawiera wiele mikro i makroelementów oraz minerałów, które korzystnie wpływają na organizm (m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, żelazo, magnez, potas czy cynk);
- spowalnia procesy starzenia się organizmu dzięki zawartości kwasu chlorogenowego, który jest silnym przeciwutleniaczem;
- kwas chlorogenowy zawarty w zielonej kawie zwiększa produkcję przeciwciał odpowiedzialnych za odporność organizmu, działa też przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie;
- pomaga utrzymać niski poziom cholesterolu we krwi;
- podnosi efektywność organizmu podczas wysiłku, warto więc ją wypić przed treningiem;
- pomaga w walce z cellulitem.
Jak ją parzyć?
10 minut w wodzie o temperaturze 85-90ºC to idealne warunki parzenia tej kawy. Jej ziarna są bardzo twarde, więc przed wrzuceniem do młynka elektrycznego najlepiej wstępnie ją rozdrobnić w moździerzu.
Kawę zieloną, podobnie jak czarną, można doprawić do smaku cynamonem czy kardamonem, a także podawać z mlekiem.
Ciekawostka:
Zielona kawa dostępna jest także w postaci kapsułek. To wygodniejsza forma jej spożywania. Zwłaszcza dla osób, którym zależy przede wszystkim na właściwościach odchudzających, a nie smakowych tej kawy.
Ważne:
Pomimo wielu dobrych dla organizmu właściwości kawa zielona niestety nie jest dla każdego. Podobnie jak kawy czarnej, ze względu na zawartość kofeiny, kawy zielonej powinny unikać kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby cierpiące na choroby serca, cukrzycę czy osteoporozę.
Napisz komentarz
Komentarze